Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Automatikus nyilvános WC új generációja

Automatikus nyilvános WC új generációja

A Monor Okos Város projekt keretében a B&K Kft. által gyártott nyilvános WC-k műszaki tartalmukban nagyot léptek előre, azaz okosabbak lettek és egyben a WC állapotáról, működéséről a távfelügyeleti rendszer segítségével jóval több információt szolgáltatnak az üzemeltető és a gyártó számára egyaránt. Az új funkciók és szolgáltatások opcionális módon már elérhetők és rendelhetők.

Nyilvános WC, vendégtér

Az okos WC új funkciói

WC-Guide rendszer: (Opcionális)
 • A beépített kommunikációs modul által szolgáltatott adatokra támaszkodva a WC-GUIDE távfelügyeleti szoftverrendszer lehetővé teszi a WC fülkék távoli elérését. Egyrészt Információt szolgáltat az egyes WC-k állapotáról, másrészt parancsok segítségével távolról befolyásolható a fülkék működése. A fülkék számos speciális érzékelővel vannak felszerelve. Az ezek által küldött jeleket egy a WC szervízterében elhelyezett elektronikus egység folyamatosan továbbítja egy távoli szervernek. A szerver a kapott adatokat rendszerezi és tárolja. Ezek az adatok azután bármely internet kapcsolattal rendelkező eszközzel elérhetővé válnak, az arra jogosultak számára. Az információk megjelenítéséhez csupán egy internetes böngészőre van szükség. A szerver a WC-ktől érkező riasztásokról azonnal SMS, illetve Email üzeneteket küld az arra kijelölt, üzemeltetési feladattal megbízott személynek vagy személyeknek.

  Amennyiben az üzemeltető bérli a WC-GUIDE rendszert, akkor a bekövetkezett eseményekről E-mail üzenetet is kaphat, akár több E-mail címre is. A WC-Guide rendszer ugyanakkor lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy az illemhely működési paramétereit távolról módosítsa, természetesen a működési paraméterek ahogy eddig is, továbbra is módosíthatók közvetlenül a WC szervízterében lévő kezelőszervek segítségével.

 

Nyilvános WC a Tabán-ban

Bankkártyás fizetési lehetőség: (Opcionális)

Hőmérsékletmérés: mivel a WC megfelelő működéséhez vízre van szükség, ugyanakkor a téli időszakban fokozottan ügyelni kell a WC-ben uralkodó klimatikus viszonyokra, ezért kiemelkedően fontos a külső és belső hőmérsékleti adatok ismerete.
 • külső hőmérséklet mérése az illemhely hátsó falán, kívül elhelyezett megfelelően árnyékolt érzékelővel (opcionális)
 • vendégtéri hőmérséklet mérése (opcionális, csak a vendégtéri használati idő kijelzéssel együtt)
 • szervíztéri hőmérséklet mérése

Okos WC, nyilvános WC, külső hőmérséklet mérése

A fenti mérési adatok folyamatosan megtekinthetők a WC-Guide rendszer segítségével.
 
Nyilvános WC a Strázsán
 
Felhasznált villamos energia mérése kWh-ban: (Opcionális)
 • A WC villamosenergia fogyasztását alapvetően a kézszárító és téli időszakban a fűtés határozza meg. A fogyasztás mérése, a hőmérsékleti adatok folyamatos kommunikálása a WC-Guide rendszeren keresztül, segít észrevenni a beállítási vagy a működési rendellenességet. A kívánt hőmérséklet értéktől lefelé történő eltérést, azaz a fagyásveszélyt külön kommunikálja a rendszer és egyben indul a biztonsági fagyvédelmi kábeles fűtés.
Minimum folyékonyszappan szint jelzése: (Opcionális)
 • A kézmosáshoz szükséges folyékonyszappan amint a minimum szint alá csökkent, a rendszer jelzi, hogy pótolni kell a szappant. Csak figyelmeztető jelzés!

Minimum WC-papír mennyiség jelzése: (Opcionális)

 • WC-papír mennyisége a minimum mennyiség alá csökkent, a rendszer jelzi a pótlás szükségességét. Csak figyelmeztető jelzés!
Szennyvíztartály telítettségi szint jelzése %-ban: (Opcionális)
 • Ennek a szolgáltatásnak csak akkor van jelentősége, amennyiben a szennyvíz tárolása zárt tárolóban történik. A WC Guide rendszer folyamatosan mutatja a szennyvíztartály telítettségi szintjét, egy paraméterként megadott értéknél a rendszer üzenetet küld az üzemeltető felé.
Használati idő jelzése a vendégtérben: (Opcionális)
 • A rendszer információt ad a vendégtérben eltöltött időről, a paraméterként megadott, általában 20 percről indul a visszaszámlálás, az engedélyezett idő letelte előtt 5 perccel sárga háttér színre vált a kijelző. majd 1 perc hátralévő használati időnél piros háttérszínre vált a kijelző, a WC szabadra vált, jöhet a következő használó. 
Okos WC, nyilvános WC, használati idő kijelzése
 

"WC-vízőr" rendszer csőtörésből, egyéb meghibásodásból eredő vízelfolyás jelzésére

Folyamatos felügyelet nélkül működő nyilvános illemhelyek esetében komoly gondot jelenthet egy esetleges csőtörésből, vagy egy mágnesszelep meghibásodásból adódó folyamatos, esetenként nagy mennyiségű vízelfolyás. A WC alatti szervízaknában normál esetben nem lehet víz, amennyiben itt megjelenik, az csőtörésből vagy talajvíz, beszivárgó esővíz megjelenéséből származhat  Ezen esetlegesen előforduló problémák kiküszöbölését támagatja a "WC-vízőr" rendszer!

 
Új LED-szalagos világítás a vendégtérben
 • Az egyenletesebb vendégtéri megvilágítás érdekében történt módosítás
LED-szalagos világítás a vendégtéri ajtónál és a toalett feliratnál
 • Az esti jobb láthatóság érdekében történt módosítás
Villámhárító kialakítás a telepítési hely függvényében: (Opcionális)
 • A villámvédelem szükségességéről a nyilvános WC telepítés helyének és környezetének ismeretében lehet dönteni. Minden esetben a megrendelő által megbízott villámvédelmi szakembernek kell döntenie ezen opció szükségességéről. Az 54/2014 BM rendeletével kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat. 2020.01.22-től érvényes kiadás 11-es táblázata a mozgásukban korlátozott személyek esetében LPS III-as, vagy magasabb fokozatú villámvédelmet és LPMS III-IV-es vagy magasabb koordinált túlfeszültség-védelmet ír elő. Amennyiben szükséges a villámvédelmi rendszer kiépítése, a megrendelőnek ezt az árajánlatunk kiadása előtt írásban jeleznie kell cégünk irányába. Megrendelés esetén cégünk a villámvédelmi előírásoknak megfelelő alapozási dokumentációt ad át a megrendelőnek, hogy az alapozás kivitelezése az ide vonatkozó szabvány előírásainak megfelelően történhessen. Cégünk a WC épületen és azon belül kiépíti a villámvédelmi csatlakozási pontokat, előkészíti telepítésre a villámhárítókat. A nyilvános WC leszállítását követően, de a beüzemelés előtt a megrendelő által megbízott szakembernek kell az alapozás során előkészített betonalap földelőket és a WC épületen kialakított földelő csatlakozókat összekötni.

  Az elkészült villámvédelmi berendezésen üzembehelyezést megelőzően el kell végezni az előírt villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatot, és a földelések szétterjedési ellenállás mérését. A jelentést 1 pld-ban  meg kell küldeni a nyilvános WC gyártójának. Cégünk a WC beüzemelését csak a fenti jegyzőkönyv birtokában kezdi meg.

Füstérzékelő a szervíztérben: (opcionális)
 • Tűz szemetesben, a szemetes vízzel történő elárasztása már eddig is megoldott volt, most még egy füstérzékelő is beépítésre került, ezzel bármely más okból érzékelt füstre is riaszt a rendszer és a megadott irányba üzenetet küld.

Világító toalett tábla az oldalfalakra (opcionális)

 • Alapesetben világító toalett tábla a vendégtéri ajtó felett van. Amennyiben a nyilvános WC elhelyezése olyan, hogy többirányú tájékoztatás szükséges, úgy megrendeléskor tisztázni kell , hogy a WC melyik oldalára / oldalaira kérnek ilyen világító feliratot.

Világító toilet tábla

 

 Babapelenkázó a nyilvános WC vendégterébe (opcionális)

babapelenkázó

 

Egyedi dekorációs fotófóliák a nyilvános WC oldalfalaira (opcionális)

 •  nyilvános WC környezetbe illesztését elősegítő dekorációs célú fotófólia, amely természetesen nem csak fotó, hanem lehet egyedi grafika is. A méretekből adódóan jó felbontású fotók, illetve grafikák szükségesek a megfelelő minőségű megjelenés érdekében!

Dokorfólia fotókkal a nyilvénos WC-re

 

Térfigyelő kameramodul: (opcionális)

 • Rozsdamentes tartókonzolba foglalt kamerarendszer, amely kifejezetten csak a nyilvános WC külső front és szervízoldalát figyeli. A kamerarendszer tartozéka a rögzítőegység és a monitor.

Okos WC, nyilvános WC, kamera modul

 

Okos WC automatikus fertőtlenítése (opcionális)

Újabb fejlesztésként opcionális lehetőség, a mosóvízbe (padló és WC csésze) fertőtlenítőszer adagolása, amely tovább növeli a közvécé higiéniai biztonságát. A vendégtéri padló és a WC csésze fertőtlenítéshez szükséges fertőtlenítőszer csak olyan vegyszer lehet amely nem támadja meg a vendégtér rozsdamentes felületeit, ezért kérjük, vegye figyelembe a  " Rozsdamentes felületek karbantartása, tisztítása " című dokumentumban leírtakat!

A B&K Kft által gyártott utcabútor jellegű nyilvános WC-k vezérlését, programozott működését az általunk tervezett, gyártott vezérlő elektronika és szoftver irányítja. Ebből az alap feltevésből kiindulva válik lehetővé, hogy a nyilvános WC vendégterét és szervízterét egyaránt ózonnal fertőtleníthessük. A WC fertőtlenítését jellemzően éjszaka, de a telepítés helyétől függően, a használat minimális korlátozásával, a nap bármely szakaszában programozott módon el lehet indítani. Az ózonnal történő fertőtlenítés és a szellőztetés idejére a WC működése le van tiltva, ezt fertőtlenítési ciklust feltételezésünk szerint elegendő naponta egyszer, az üzemeltető által megadott legkisebb forgalmú időszakban elvégezni, de a fertőtlenítési ciklus naponta többször is indítható, ez az üzemeltető döntése.

Az ózon minden élő szervezetre káros hatással van, a kezelés alatt emberek, állatok nem tartózkodhatnak a kezelt helyiségben és a növényeket is ajánlott ideiglenesen eltávolítani! A fertőtlenítési ciklus ellenőrzött módon csak üres WC-ben indulhat!

Ingyenes WC használat rászoruló emberek számára (opcionális):

Az ingyenes, személyre szóló WC használati jogosultságot érintésmentes RFID kártyával vagy kulcstartós kártyával lehet biztosítani. Ez a megoldás úgy érhető el, hogy az Önkormányzat vagy költségviselő személyes megjelenés és megfelelő tájékoztatás mellett adja ki az ingyenes használatra szóló kártyát, amely addig van érvényben amig azt a kibocsájtó vissza nem vonja. A kártya érvénytelenítés oka lehet az elvesztés vagy a nem megengedett használat. A szociális célú ingyenes használat hardver és szoftver tekintetében is integrálható a B&K Kft által gyártott illemhelyekbe, annak szerves részét képezheti, a beépíthetőség vonatkozik az utcabútor jellegű és az épített illemhelyekre is, amelyekben cégünk vezérlő rendszere működik. További indormációk itt érhetők el!

Az illemhelyekhez opcionálisan rendelhető kiegészítőkkel kényelmesebbé és biztonságosabbá válthat az illemhelyek használata és üzemeltetése. A szükséges szerkezeti kialakítások miatt az opcionálisan választható kiegészítők csak a komplett fülkével együtt rendelhetők, az utólagos beépíthetőségre nincs lehetőség.