Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ha a szükség úgy hozza! Avagy milyen egy színvonalas nyilvános WC?

Ha a szükség úgy hozza! Avagy milyen egy színvonalas nyilvános WC?

Minden ember számára fontos, hogy - ha a szükség úgy hozza - tiszta, lehetőleg baktériumoktól, vírusoktól mentes, stílusos és ideális összbenyomást keltő, meggyőző higiéniás környezettel találkozzon a nyilvános WC-kben.

 

Okos WC, nyilvános WC

WC-kabinok a nyilvános WC-kben

Amennyiben étterembe, színházba, moziba, uszodába, gyógyfürdőbe megyünk, sportrendezvényeken veszünk részt nem az első dolgunk, hogy a WC – t, mosdót meglátogassuk, de előbb vagy utóbb mindenki ellátogat az éppen aktuális intézmény nyilvános WC – jébe. Éppen ebből a tényállásból kiindulva az intézmény színvonalát - legyen az vendéglátóhely vagy sportlétesítmény, iroda vagy bármilyen intézmény- nagyban meghatározza az adott hely nyilvános illemhelye, mosdója. Nem mindegy, hogy a mosdóból visszatérve milyen benyomásokkal folytatjuk szabadidős vagy éppen hivatalos tevékenységünket.

Egyedi tervezésű köztéri WC

A nyilvános WC legyen

 • esztétikus, legyen stílusa
 • tiszta, könnyen takarítható és megfelelő időszakonként takarított, fertőtlenített legyen, figyelembe véve a vírushelyzetet.
 • szellőztetett és illatosított
 • biztosítson megfelelő intimitást a használók számára
 • a kialakítás ergonomikus legyen
 • legyen lehetőség a WC ülőke és a kéz fertőtlenítésére
 • a vírushelyzet okán folyamatos UV-C légfertőtlenítés, vagy üzemelési szünetekben ózongenerátoros fertőtlenítés szükséges

 

Összefoglalva a B&K Kft. által megfogalmazott 

 

Tiszta Toalett Technológia (3T) 

Azt jelenti, hogy már a toalett tervezésekor, a strukturális kialakításában, a felhasznált szerkezeti elemekben, majd az üzemeltetésben olyan megoldásokat alkalmazunk, hogy az minden tekintetben megfeleljen a higiéniai, ergonómiai és esztétikai követelményeknek és emellett a használat egy olyan érzetet keltsen: „Jobb, mint otthon”. A belépéskor kialakuló első benyomás alapján eldől, jó érzéssel tudjuk e használni a nyilvános illemhelyet.

WC-fülkék, WC-válaszfalak

Az elmúlt években a síkba szerelt WC-válaszfalak alkalmazása vált általánossá a praktikus, kevés helyet foglaló, széles anyag és színválasztási lehetőség, takaríthatóság okán. A WC-fülke egyrészben a falhoz van rögzítve, másrészben pedig a könnyű takaríthatóság érdekében lábakon áll.

Amennyiben az intimitás végett a WC-fülke padlótól a mennyezetig tart, azaz szoba magasságú, akkor a padozat szintjén a válaszfalat - a könnyű és sérülésmentes takaríthatóság végett - minimum 100 mm magasságú rozsdamentes burkolattal kell ellátni, amely burkolat egyébként dizájn elemként is funkcionálhat.

A B&K Kft a WC-fülkék és válaszfalak szakértője által gyártott és szerelt WC-fülkék, WC paravánfalak és kabin rendszerek a kitűnő minőségű finn laminált (HPL) nagysűrűségű impregnált faforgács lemezeken és műgyanta kompakt lapokon alapul, amelyhez cégünk adja a fülke megtervezéséhez, legyártásához és a beépítéséhez szükséges szakértelmet és technológiát. Mivel cégünk gyártó üzeme alapvetően rozsdamentes anyagokkal dolgozik, így rozsdamentes WC-fülkétől kezdve széles skálán mozgó anyagok és segédanyagok kombinálásával igen különböző igények kielégítésére gyártunk és építünk WC-fülkerendszereket.

 

Pascal gyógyfürdő öltözöszekrények, váltókabinok

 

WC-válaszfalak, öltöző kabinok anyagukat tekintve lehetnek

 • laminált, szendvicsszerkezetű ( HPL felület) 24 mm-es impregnált faforgácslap eloxált alumínium, igény esetén szinterezett keretrendszerrel.

Standard színek: fehér és világosszürke, de ezen felül egyedi kérésre 11 féle szín választható. Amennyiben különleges stílus és megjelenés az igény, akkor digitális printerrel tetszőleges dizájn elemek nyomtathatók a lamináló lemez felületére.

 • laminált (HPL) 13 mm-es műgyanta kompakt lap eloxált alumínium keretrendszerrel. A laminált műgyanta lapokból készült fülkerendszerek rendkívül tartósak, vandálbiztosak és vízállóak. Az alapszíneken (fehér és világosszürke) a lapok széles színválasztékban és felületi kialakításban készülnek.
 • Melamin gyantával bevont 24 mm-es impregnált faforgácslap eloxált alumínium, igény esetén szinterezett keretrendszerrel.

Standard színek: fehér és világosszürke

 • 18 és 28 mm laminált faforgácslap
 • Rozsdamentes szálcsiszolt 24mm vastag szendvicspanel, amelyet kiemelkedően nagy igénybevételű helyekre ajánljuk

 

WC-fülke szerelvények, profilok, WC zárak

 • kilincses WC ajtózár (krómozott, neylon bevonatú, eloxált kilinccsel)
 • fordítós WC ajtózár zár
 • ajtópántok, zsanérok
 • WC-fülke lábak
 • rögzítő elemek

WC-fülkék felszereltsége, minőségi és stílusos kialakítása

 • WC öblítés, ma már nagy részben beépíthető szerelőkeretes WC tartályokat használunk
 • Öblítés módjaként legtöbb helyen a különböző kialakítású és anyagú nyomólapokat alkalmazzák, de nyilvános WC-k esetében a higiéniai követelmények vagy a mozgáskorlátozott használók miatt elektronikus WC-öblítést alkalmazunk, amely lehet érintésmentes megoldás vagy nyomógombos, illetve pneumatikus lábkapcsolós megoldás. Ezek a megoldások biztosítják, hogy egyrészt eleget tegyünk a higiéniai követelményeknek, másrészt pedig az öblítés indítása áthelyezhető legyen egy kényelmesebb és elérhetőbb pozícióba, így használatuk kényelmessebbé tehető.
 • WC - papíradagoló kiválasztásában fontos szempont a WC-fülke belső teréhez igazodó igényes dizájn, a várható forgalomhoz illeszkedő töltőanyag kapacitás és egyben a megfelelő minőségű WC-papír kiválasztása.
 • Fertőtlenítőszer adagoló ma már nem luxus a nyilvános WC-kben sem, mivel a használat előtt mód van a WC-ülőke és a nyomólapok, öblítő gombok lefertőtlenítésére, elkerülendő az esetleges fertőzéseket.
 • Fogas, hogy legyen hova a levetett ruhát és táskát felakasztani
 • Intimbetét gyűjtő szemetes a női WC-ben

Piszoár, piszoáröblítés, piszoár válaszfal

A stílusos, a hely várható terhelésének megfelelő kialakítás fontos eleme, hogy a férfi WC-ben milyen piszoárt választunk, azt a szabványnak megfelelő magasságra építsük be és távolságra helyezzük el egymástól oly módon, hogy a piszoár kényelmesen használható legyen és vizelde válaszfal is esztétikusan elhelyezhető legyen. A piszoár elválasztó fal mérete a funkciójának megfelelő legyen, kialakításában és színében illeszkedjen a fülkerendszerhez és a falburkolathoz. Egy színvonalas nyilvános illemhely esetében a kellemetlen szagok elkerülése érdekében automatikusan érintésmentesen öblítő piszoár öblítőt kell alkalmazni, lehetőleg olyan szoftverrel, amely az öblítéseket a forgalomhoz igazítja és alkalmas időszaki automatikus öblítésre is.

Piszoár, piszoár öblít, piszoár szeméremfal

WC és mosdóhelyiség leválasztása

A WC mosdóhelyisége általában a toalett előtereként is funkciónál, nagyban emeli az illemhely higiéniai értékét, ha a WC és a mosdó helyiség egymástól ajtóval el van választva, az igazán kényelmes, higiénikus, stílusos és helytakarékos megoldás az automata mattüveg tolóajtó alkalmazása. Az ajtó méretét, azaz, hogy egy vagy kétszárnyas legyen, a toalett forgalma határozza meg. Természetesen egyszerűbb esetekben lengőajtó is megteszi.

Mosdó helyiség felszereltsége, kialakítása

Igényes, a mai belsőépítészeti trendek szerint tervezett és megépített szállodai vagy nyilvános közösségi WC mosdója egyben az illemhely előtereként is funkciónál. Így a kialakított dizájn, a stílus és természetesen a mosdó helyiség tisztasága nagyban befolyásolja az illemhelyről kialakuló első benyomást.

Nyilvános WC mosdói

 

Nyilvános WC-k berendezési tárgyai:

 • Mosdó, mosdópult, anyaguk szerint lehetnek:
  • porcelánmosdók
  • rozsdamentes mosdók
  • mosdópultok
  • műgyanta fedlapba szerelt porcelán vagy rozsdamentes medencével szerelt mosdók és mosdópultok
  • Montelli (Corian Basic) gránit őrleményű mosdópultok
 • Közösségi mosdókba legnagyobb részben víztakarékossági okokból önelzáró mosdó csaptelepeket terveznek és építenek be. Önelzárás tekintetében ezek lehetnek elektronikus vagy hidraulikus időzítésű csaptelepek
 • Folyékonyszappanhabszappan és fertőtlenítőszer adagolók a közösségi mosdók higiéniai szempontból szükséges és praktikus terméke. Alkalmazása költséghatékony módon biztosítja a szappan vagy a fertőtlenítőszer adagolását. Az adagolók kiválasztása során figyelembe kell venni a használat helyét, a forgalom nagyságát, az esetlegesen előforduló vandalizmust. Ezen ismeretek birtokában kell dönteni, hogy infrás automata, könyökkaros, mosdópultba építhető, vagy normál falra szerelhető mechanikus adagolót választunk. Vegyük figyelembe, hogy a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed, így az automata szappanadagoló higiénikus és gazdaságos megoldást kínál mind folyékonyszappan, habszappan és fertőtlenítőszer adagolása esetén. 
 • Köztéri utcabútor jellegű nyilvános illemhelyeink, autópályák pihenőházak mosdói esetében érintésmentes kapacitív indítású, perisztatikus pumpával működő folyékony szappan adagolókat használunk, amely precíz, jól beállítható mennyiségű szappan adagol, működése és kialakítása vandálbiztos.

Másik választási szempont a tartály mérete, újratölthető vagy cseretartályos a rendszer, illetve fém vagy műanyag adagolót választunk. A választék széles, a döntésben szívesen segítünk és állunk partnereink rendelkezésére adagolóink és töltelékáruink tekintetében egyaránt!

Beléptető kapu, forgóvilla, érmevizsgálóval, bankkártyás fizetéssel

A nyilvános WC üzemelési helyétől és az üzemeltetőtől függően a WC használata lehet ingyenes vagy fizetős. Ingyenes használat estén a beléptetéssel kapcsolatban nincs miről beszélni. Fizetős illemhelyek beléptetési módja igen változatos képet mutat, mivel a toalett kialakítása nagyban meghatározza a lehetőségeket.

Beléptető kapi, forgóvilla, nyugta nyomtató

 

Hagyományos megoldás a WC-s néni aki egyben a fizetést és a tisztántartást is elintézi. Nagyobb forgalmú helyeken a pénzbeszedés és a tisztántartási feladatok már nem egyeztethetők össze, nem beszélve az élő munkaerő alkalmazásából adódó egyéb problémák, így a nyitvatartás, szabadság, betegállomány….