Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Használati melegvíz hőmérsékletének szabályozása, termosztatikus keverőszelepek működése

Használati melegvíz hőmérsékletének szabályozása, termosztatikus keverőszelepek működése

A keringtetett, recirkulációs használati melegvíz rendszerek kiépítésének a célja, hogy mind a fürdőszobai, mind az üzemi mosdók, zuhanyzók számára a mosdó csaptelep, a zuhany csaptelep, zuhanypanel, zuhanyrendszer, kádtöltő csaptelep közvetlen közelében minden időben rendelkezésre álljon a szükséges hőmérsékletű melegvíz.

A C523R (JRGUMAT) sorozatú, arányos szabályozású termosztatikus keverőszelepekben már gyárilag, a szelep által előállított, előírt hőmérsékletre bekevert használati melegvíz visszaforgatására recirkulációs csatlakozási lehetőség van kialakítva.

A hidraulikailag méretezett recirkulációs rendszer célja, hogy az egész elosztó rendszerben egyenletes hőmérsékletű vizet biztosítsunk és egyben víztakarékossági, komfortérzeti célokat is elérjünk. A keringtetett rendszerekben nem tud kialakulni pangó víz, így gátoljuk a légionella baktérium elszaporodását., illetve elősegítjük az elpusztulásukat. A gazdaságos recilkulációs rendszer kialakításához hozzátartozik, hogy a fogyasztási viszonyokhoz, a használati melegvíz előállítási módjához igazodva, a hidraulikai helyzettől független beavatkozással, segédenergia nélkül működő termosztatikus átfolyás szabályozó szeleppel szabályozzuk a keringetett víz áramlását, főleg abban az esetben ha melegvíz előállítása nem kellően szabályozható rendszerben történik Pl. fatüzelésű boylerek esetében. Lásd a 4. ábra.

Mivel ez a termosztatikus keverőszelep mind a meleg, mind pedig a hidegvíz mennyiség szabályozásával működnek, így nem lehet a belépő melegvíz hőmérsékletével megegyező hőfokú melegvizet a kevert oldalon biztosítani. A recirkulációs vezetéket a keverőszelepbe, és a melegvíz előállító berendezésbe is vissza kell vezetni. A térfogatáramok beszabályozása az ágakba épített fojtószelepekkel lehetséges, a hideg és a melegvíz oldali nyomáskülömbségből adódó vízkeveredést visszacsapó szelepek beépítésével kell megakadályozni! A vízhálózat kiépítésekor biztosítani kell, hogy a keverőszelep bemenetein a nyomás közel azonos vagy csak kis mértékben legyen eltérő abból a célból, hogy a termosztatikus keverőszelep helyes működése garantálható legyen.

A keverőszelepeket gyárilag 40°C-os kevertvíz hőmérsékletre állítják be, de beépítéskor az állító kulcs segítségével a gyárilag megadott határok között igény szerint beállítható a kevertvíz hőmérséklete. Fontos tudni, hogy a hőmérséklet beállítás során a cirkulációs rendszer ne üzemeljen!. Amikor a keverőszelepbe beépített termosztát érzékeli, hogy a kimeneti kevertvíz hőmérséklete eltér a beállítottól, akkor a termosztátban bekövetkező térfogatváltozás hatására a melegvíz oldali szeleptányér a kíván irányba elmozdul és a hőmérséklet beáll a beállított értékre.

JRG termosztatikus keverő

Optimális fürdési, kézmosási hőmérséklet a csaptelepnél 38 C fok, ugyanez óvodákban, bölcsődékben 35 C fok. A recirkulációs rendszer kiépítésével a keringető szivattyú és a termosztatikus szelep biztosítja, hogy a vízlehűlés mértéke a rendszerben nulla fogyasztás mellett is 5 ºC alatt legyen. A szükségesnek tartott kevertvíz mennyiségéhez tartozó csőméretezés (csődimenzió) során kapott érték megfelel a JRGUMAT termosztatikus keverőszelep névleges méretének. A térfogatáram, nyomásveszteség és a névleges méret közötti kapcsolatot az alábbi monogram tartalmazza, Az optimális működési tartomány a színezett terület, ekkor a szabályozási pontosság ± 1 ºC .

terfogataram nyomásveszteség és a névleges méret között összefüggés

A termosztatikus szelepek helye és biztonságos működése érdekében a hidegvíz keménysége az optimális értéknek kell lennie ez jellemzően 15-16 nk. fok

Ahhoz, hogy a JRGUMAT termosztatikus szabályozó szelep biztosítani tudja az előírt kevertvíz hőmérsékletet a típusválasztékból az alábbi ábrán is megadott hőmérséklet tartománnyal gyártott keverőszelepet kell választani, de a bemenő melegvíz hőmérsékletének minimum 5 ºC fokkal magasabbnak kell lennie mint a kívánt kevertvíz hőmérséklete.

Termosztatikus keverőszelep kiválasztása

Termosztatikus keverők alkalmazási területei

A jól bevált JRGUMAT termosztatikus keverőszelepek olyan termosztatikusan szabályozott keverő szelepek, amelyeket ott használnak, ahol folyamatosan pontosan szabályozott kevert vízhőmérsékletre van szükség. Ilyenek például, családi házak, társasházak, kórházak, idős otthonok, ápolási központok, szállodák, laktanyák, sportlétesítmények zuhanyzói, ipari és kereskedelmi épületek központi keverőszelepjeként való beépítés. JRGUMAT termikus szelepek továbbá magas hőmérséklet elleni védelemként is szolgálnak alternatív energia rendszerek, például napenergia egységek, fafűtési rendszerek, faapríték kemencék, pellet kályhák, stb esetében. Különleges módon is alkalmazható, például magas hőmérsékletű rendszerek szabályozó tagjaként. JRGUMAT thermosztatikus keverőszelepek DINDVGW engedély nélkül beépíthető.

JRGUMAT termosztatikus keverőszelep kapcsolási séma

 

JRGUMAT termosztatikus keverőszelep előnyei

  • Állandó hőmérsékletű kevertvíz
  • Nagyfokú pontosság
  • Nem szükséges segédenergia
  • Megvéd a forrázástól
  • Vizet és energiát takarít meg
  • Nagyobb komfort és biztonság