Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rozsdamentes felületek karbantartása és tisztítása

Rozsdamentes felületek karbantartása és tisztítása

A rozsdamentes anyag ellenáll a használat során keletkező, valamint a környezet által okozott igénybevételnek. Ebből adódik, hogy nem kell festeni, nem rozsdásodik és minimális karbantartást igényel.

Miért válasszunk rozsdamentes vagy korrózióálló acélt?

Az anyagválasztásnak vannak feltételei, az első, hogy maga a gyártó, aki korrózióálló acéllal dolgozik, ott szénacélt csak elkülönülten szabad megmunkálni, a megmunkálás szerszámai nem keverhetők! A szénacél megmunkálás során a szerszámokra és a levegőbe kerülő szemcsék a rozsdamentes anyagra kerülve rövid időn belül elszíneződést majd később úgynevezett lyukkorróziót okoznak.

Az anyagválasztás másik oldala, hogy a felhasználás körülményeinek ismeretében válasszuk ki azt az anyagminőséget amely az adott alkalmazási területen szükséges és elégséges. Az anyagválasztás szempontjai, lehetőségek!

Alkalmazási területek rendkívül szerteágazóak, így rozsdamentes anyagokat széles körben alkalmazza a gyógyszeripar, élelmiszeripar, építőipar, nagykonyhák, laboratóriumok, kórházak, termálfürdők, háztartási eszközök és gépek, utcabútorok (korlátok, szemetesek, oszlopok és díszítő célú védőburkolatok).

Korrózióálló acélból készülő épületgépészeti termékek a nagy igénybevételnek kitett helyek Pl. stadionok és sportlétesítmények fontos vandálbiztos termékei, így Pl. rozsdamentes WC csésze, rozsdamentes piszoár, rozsdamentes mosdó és mosdópult rozsdamentes zuhanypanel és zuhanyoszlop.

Ezek a termékek kerülnek beépítésre a utcabútor típusú nyilvános illemhelyekbeautópálya parkolóiban épített illemhelyekbe, börtönökbe laktanyákba, menkülttáborokba.

A széles alkalmazási körből még egyet példát kiragadva, a húsipar technológiai gépei és higiéniai berendezései mind rozsdamentes acélból készülnek, a könnyű tisztíthatóság és fertőtleníthetőség okán. Így Pl. a higiéniai beléptető rendszerek vagy higiéniai zsilipek, eszközfertőtlenítők, munkahelyi sormosdók…

Ahhoz, hogy az általunk használt rozsdamentes, korrózióálló anyagból készült termékek, berendezések megőrizzék eredeti esztétikus megjelenésüket karbantartásukról és tisztításukról gondoskodni kell.

Korrózióálló acélok felületkezelése

A felület kialakítása nagy jelentőséggel bír, mivel a felület állapota határozza meg a korrózióval szembeni ellenálló képességet. A gondos és szakszerű felületkezeléssel tudjuk az anyag korrózióállóságát megőrizni.

A nemesacélok korrózióval szembeni ellenálló képességét az anyag felületén vékonyan kialakuló úgynevezett passzív réteg biztosítja, amely megakadályozza az oxidációs folyamatot. A megmunkálás során ez a vékony réteg általában sérül, ha azonban nem éri korai korróziós hatás a passzív réteg négy –öt nap alatt újra létrejön.

Korrózióálló acélok felületkezelése

Pácolás passziválás

A nem kívánt korai vagy későbbi a használat során létrejövő korróziós hatás megakadályozható felületkezeléssel, a korrózióálló acélok felületei pácolással és passziválással tehetők korrózióval szemben ellenállóvá, amely olyan felületkezelés amely a megmunkálás után vagy a felület megújítása során a megsérült és szennyeződött felületről az oxidréteget eltávolítjuk és a felületen egy új korrózióálló homogén és esztétikus új korrózióálló réteget hozunk létre. A pácolás passziválás első lépése a termék előkészítése, amely a felületek megtisztításából, olaj, zsír és egyéb szennyeződések eltávolításából áll. Ezt követően pácolással távolítjuk el a sérült passzív réteget a felületről, a passziválás következik, amely lényegében kémiai úton elindítja a rozsdamentes acél felületén az korróziónak ellenálló új passzív réteget. A B&K Kft. az ISO 9001-2008 rendszer keretében úgy alakította ki gyártási rendszerét, hogy gyártás során ne következhessen be a felületi korrózió.

 

pácolás passziválás

Ugyanakkor időközönként felmerülő probléma, hogy a kiszállított terméken még a használatba vétel előtt korrózióra utaló foltok jelennek meg, amelyek a helyszínen igen körülményesen s költségesen javíthatók. Ilyen esetben visszaszennyeződés jelensége állt elő, amely abból adódik, hogy a terméken kialakított védő réteg sérült, a környezetében szénacélt munkáltak meg vagy nem megengedett tisztítószert alkalmaztak. A szénacél nyomait minél előbb teljes mértékben el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a a további felületeken bekövetkező visszaszennyeződést. Ne alkalmazzunk drótkefés vagy csiszolóvásznas eltávolítást, mert tovább fertőzzük a felületet, a savas oldatok alkalmazása a megoldás, ehhez viszont vegye igénybe a B&K Kft. szaktanácsadását!

pácolás passziválás

Szemcseszórás

Szemcseszórás egy lehetséges technológiai eljárás a rozsdamentes anyagból készült termékek felületének homogenizálása, hegesztési nyomok és felületi karcok eltávolítására. A B&K Kft. kizárólag rozsdamentes, korrózióálló acélok 400-600 mikron méretű üveggyönggyel történő szemcseszórását végzi, a terméktől függően a szórás nyomása változtatható, maximális nyomás 8 bar, a szóró terem mérete 4*2,8*2,6 m. Szemcseszóró tevékenységünk során saját termékek és hozott rozsdamentes termékek üveggyönggyel történő szórását egyaránt vállaljuk.

Szemcseszórás

 

Rozsdamentes felületek karbantartása, tisztítása, letölthető >>