A felhasználás helyén ivóvíz higiéniáját és minőségét befolyásolja:
- A vízvezeték rendszerben a víz hőmérsékletének megfelelőnek kell lennie, azaz a hidegvíz oldalon a víz hőmérséklete nem lehet nagyobb, mint 25 °C, a melegvíz oldal hőmérséklete nem lehet kisebb, mint 55 °C. Amennyiben ez a feltétel teljesül, úgy a Legionella baktériumok szaporodásának már nem kedvezőek a feltételek. A meleg oldal hőntartása keringtetéssel és a keringtetett víz visszavezetésével a hőforrásba viszonylag egyszerűen megoldható. A kevertvizes rendszerekben viszont gondoskodni kell a termikus fertőtlenítésről.
- A víz áramlása a csőrendszerben szintén egy nagyon fontos tényező. A pangó vízben a baktériumok sokkal gyorsabban szaporodnak. A vízhasználathoz tervezett csődimenzióknak is fontos szerepe van, mivel az áramlásnak a teljes csődimenzióban, illetve a teljes rendszerben kell történnie. A pangó víz kialakulásának esélyét csökkenti a soros vagy másképpen a körvezetékes rendszer megépítése, ahol már egyetlen csapoló használata is megmozgatja az egész rendszert.
- Az ivóvíz rendszerben minden egyes vízvételi helyen az idevonatkozó szabványok előírásai szerint, legalább 72 óránként teljes vízcserére van szükség az ivóvíz higiénia biztosítása érdekében. Amely esetben ez a feltétel a normál, a napi használat során nem teljesül, úgy a rendszerbe automatikus átöblítő berendezést szükséges telepíteni. Fontos szempont, hogy a víznek folynia kell a biztonságunk érdekében. Ne tároljunk vizet a csőrendszerben, a csődimenziókat a lehető legkisebbre kell méretezni, hogy alacsony fogyasztás esetében sem alakulhasson ki a „cső a csőben” jelenség.