Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fegyházak, börtönök, fogházak vandálbiztos és víztakarékos berendezései

Fegyházak, börtönök, fogházak vandálbiztos és víztakarékos berendezései

Amennyiben fegyházak, börtönök, fogházak, vagy más büntetés végrehajtási intézet vizesblokkjainak kialakításáról, felújításáról van szó, egészen más jellegű szaniter berendezések beépítéséről kell gondoskodni, mint egy hagyományos zuhanyzó vagy mosdó esetében. Fontos szempont a vandálbiztos, víztakarékos és a használati körülményekhez igazodó funkcionális kialakítás.

Vandálbiztosság és víztakarékosság tekintetében külön témakörönként kell foglalkozzunk a zuhanycsaptelepekkel és a hozzákapcsolódó zuhanyfejekkel!.

Vandálbiztos zuhanyfejek, fegyház, börtön, fogház zuhanyzóiba

Zuhanyfejek vandálbiztos kivitelben

Az itt felsorolt zuhanyfejek kialakításukból adódóan vandálbiztosak és víztakarékosak. A zuhanyfejekbe lehetőség van átfolyásszabályozót beépíteni, így a nyomásingadozástól függetlenül a kifolyó víz mennyisége beszabályozható és korlátozható.

 

Hidraulikusan időzített, falba építhető nyomógomb (QK150MTV)

időzített zuhanycsaptelep

Az időzített, nyomógombos működtetésű zuhanycsaptelepünk falon belüli csövezésű, kevert vízzel működő zuhanyrendszerek kialakításához kínál megoldást. Az automatikus zárásnak köszönhetően jelentős vízmegtakarítás érhető el a hagyományos zárású szerelvényekhez képest. A csaptelep időzítése 0-50 mp-ig fokozatmentesen állítható imbuszkulcs segítségével. A termék két rögzítőtárcsát tartalmaz, a csaptelep falfelé eső végén található rögzítőtárcsa segítségével a falhoz rögzíthetjük a csaptelepet. Az első rögzítőtárcsa falon kívül támasztja meg csaptelepet, maga a tárcsa három torx biztonsági csavarral van a falhoz rögzítve. Az így kialakított két ponton alátámasztott és rögzített csaptelep megfogás és feszegetés szempontjából is vandálbiztosnak tekinthető. A csaptelep nyomógombja teljesen be van süllyesztve egy önmagában nem kicsavarható, szabadon elforgatható hüvelybe, így a használat során az csak közvetlen szemből ujjal nyomható meg, oldalirányú terhelést a nyomógomb nem kaphat.

 

Mi a helyzet a zuhanyzó helyiségek működtetésével, használatával?

Büntetés-végrehajtási intézmények esetében ahhoz, hogy a többszemélyes zuhanyzó helyiségekben a vízhasználat időtartama az összes benntartózkodó emberre vonatkozóan kontrollálható legyen, a BK11803 zuhanyidőzítő egység rendszerbe illesztése szükséges. A működéshez rendelkezésre áll egy programozható időzítő egység és egy a zuhanyok vízellátását biztosító csőhálózatba beépíthető mágnesszelep. Az időzítő egységen található nyomógombbal indítható a zuhanyzók vízellátása. Az előre paraméterként beállított időtartamig a zuhanyállások vízellátása biztosított, újabb időtartam a nyomógomb újbóli megnyomásával adható. Amennyiben nincs igény az időzítésre, úgy egy egyszerű kapcsoló is megteszi, amellyel feszültség alá helyezhető a mágnesszelep és a zuhanyzás megkezdhető, lekapcsolással leállítható.

 

Elektronikusan időzített falbaépíthető egyedi zuhanyvezérlő

Az elektronikus zuhanyvezérlő felépítéséből adódóan sokkal flexibilisebben paraméterezhető mint a hidraulikusan időzített nyomógombos zuhany csaptelepek, így ezzel a különleges körülményekből adódó igények könnyen kielégíthetők. A zuhanyzás indítása egy nyomógomb egyszeri, rövid impulzusszerű megnyomásával történik. Ebből a vandálbiztos felépítésből és működési elvből következik, hogy a zuhanyzás csak az időzítő elektronikában paraméterként szabadon beállítható ideig történhet, amely a célszerűség határáig több perc is lehet. Fontos jellemző, hogy a nyomógomb nem kitámasztható, viszont a zuhanyzás a működési időtartamon belül bármikor leállítható és újraindítható, úgy, hogy az időszámlálás pl. a szappanozási idő alatt felfüggesztésre kerülhet, majd a nyomógomb újbóli megnyomásával a folyamat folytatódik a megmaradt időtartamig.

Elektronikus zuhanycsaptelep, zuhanyvezérlő egység

Büntetés-végrehajtás területén működő intézetek esetében ahhoz, hogy a többszemélyes zuhanyozó helyiségekben a zuhanyozás időtartama az összes benntartózkodó emberre vonatkozóan kontrollálható legyen, a fentiekben már említett zuhanyzó vezérlővel oldható meg, amely az összes zuhanyvezérlő tápfeszültségének felkapcsolásával üzembehelyezi, majd lekapcsolásával üzemen kívül helyezi a zuhanyzót. A tápfeszültség visszakapcsolással a zuhanyzó alaphelyzetbe áll és minden egyes zuhany működtetése alaphelyzetből indul. A vízellátás kapcsolhatóságából adódik a lehetőség, hogy épületen belül szintenként a zuhanyozók használati időpontjai akár központilag is beállíthatók, így a vízhasználat egyidejűségéből esetlegesen adódó problémák kezelhetővé válnak.

 

Vízhasználat szabályozása, ellenőrzése börtön cellákban

A víztakarékosság egyik lehetséges megoldása, ha olyan elektronikus mosdó csaptelepet építünk be a fali mosdótálba, amely úgynevezett ABS funkcióval rendelkezik, azaz a nyomógomb vagy infraérzékelő működtetését követően az üzemeltető által meghatározott időtartamig ad vizet a rendszer, az időzítés alatt a nyomógomb vagy az infraérzékelő működtetése hatástalan, így nem lehet elérni a folyamatos vízhasználatot. Ezzel a módszerrel megakadályozható, hogy mosdásra, ivásra szánt vizet esetleg üdítőital hűtésére is használják. A fali mosdó felszereltsége tekintetében lehet, csak hidegviz, hideg és kevertvíz használatára alkalmas. Amennyiben a helyszínen hideg és magas hőmérsékletű melegvíz áll rendelkezésre, a fali mósdó burkolata alá beépíthető egy mini termokeverő, így ebben az esetben is előállítható a mosakodásra alkalmas, biztonságos hőmérsékletű használati melegvíz. Amennyiben a fali mosdó hideg, illetve kevertvíz szolgáltatásra is alkalmas, úgy a mosdó jobb oldalán a hideg, baloldalán a kevertvíz adagolására alkalmas vezérlő elem (nyomógomb vagy infra) kerül beépítésre.
 

Fali kézmosó büntetésvégrehajtási intézmények számára

Amennyiben az elektronikus mosdó csaptelep megoldás akadályba ütközik akkor létezik speciálisan kialakított hidraulikusan időzített nyomógombos csaptelep kialakítás is, amely mosdótálba sülyesztett nyomógombbal rendelkezik, így egyrészt vandálbiztos, másrészt pedig kitámasztása a folyamatos vízadagolás érdekében igen körülményes. Amennyiben a helyszínen hideg és magas hőmérsékletű melegvíz áll rendelkezésre, a fali mósdó burkolata alá beépíthető egy mini termokeverő, így ebben az esetben is előállítható a mosakodásra alkalmas, biztonságos hőmérsékletű használati melegvíz. Amennyiben a fali mosdó hideg, illetve kevertvíz szolgáltatásra is alkalmas, úgy a mosdó jobb oldalán a hideg, baloldalán a kevertvíz adagolására alkalmas vezérlő elem, azaz hidraulikusan időzített nyomógomb  kerül beépítésre.

 

Fali kézmosó büntetésvégrehajtási intézmények számára

 

Amennyiben az előzőekben említett megoldás nem járható, a másik lehetséges megoldás a „Cella-Vízőr” rendszer alkalmazása. A kialakításának célja, hogy a börtön cellákban, mind a hideg, mind a melegvíz használatát kordában tartsuk úgy, hogy az eddig használt normál csaptelepeket, WC tartályokat sem kell lecserélni, és nem kell a szokásostól eltérő berendezéseket betervezni. A börtön cella vízbekötése elé valahol a vízellátó rendszerbe kell bekötni a „Vízőr” vezérlő-beavatkozó-mérő egységét, amely tartalmazza a vízelvétel méréséhez, kommunikálásához szükséges elektronikai egységet is. A cellánként mért adatok számítógépen megjeleníthetők és ha szükséges és a kiépítés is olyan, akkor távolról be is lehet avatkozni a rendszer működésébe, folyamatos vízhasználatot érzékelve, csőtörést gyanítva, a helyszíni ellenőrzés idejére távolról elzárható a vízellátás vagy csökkenthető a liter/perc mennyiség. A valós megoldást minden esetben a helyhez és a lehetőségekhez kell vagy illeszteni.

VízŐr csőtörés érzékelésre és jelzésre