Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Infrafűtés présházba, teraszra, hétvégi házba

Infrafűtés présházba, teraszra, hétvégi házba
A tavasz közeledtével egyre gyakrabban tapasztalhatunk komoly ingadozást az éjszakai és nappali hőmérséklet között. Ebben az átmeneti időszakban, jól jöhet egy olyan fűtési megoldás, ami gyorsan, minél kevesebb előkészülettel, és még kevesebb energiaveszteséggel tud kellemes hőmérsékletet varázsolni otthonunkba, víkendházunkba, nyaralónkba… 

Sőt, az sem baj, ha a fedett, de oldalról nyitott teraszon is el tudunk tölteni pár kellemes órát. Ezeknek a kívánalmaknak (is) eleget tesz a 21. század fűtési megoldása, az infrafűtés.

Infrafűtés vagy elektromos hűsugárzó?

Rendszeresen visszatérő probléma, hogy az elektromos fűtési megoldásokat kevésbé ismerő felhasználók egy kalap alá veszik a hagyományos elektromos hősugárzókat és az – első ránézésre talán – ugyanolyan megjelenésű infrafűtő berendezéseket, holott a két fűtés-típus mindössze két azonos tulajdonsággal bír. Egyrészt mindkettő elektromos működésű és mindkettő világít. Azaz csak majdnem, hiszen infrafűtő berendezésből létezik az úgynevezett sötétsugárzó vagy fekete sugárzó is. Ezek a készülékek úgy állítanak elő hőt, hogy közben látható fényt nem bocsátanak ki, nem világítanak.

infrafűtés, présház, hétvégi ház

Infrafűtő berendezés a teraszra

Rövid- és középtávú kültéri tartózkodás – dohányzó helyeken, teraszokon, erkélyeken, kiadó ablakok előtt, árusító standokon – során is jólesik, ha a csípős tavaszi időjárás ellenére, kellemesen tölthetjük el az időt. A nyitott terek hagyományos eszközökkel történő fűtésével egyértelműen az a probléma, hogy a környezeti levegő nem állandó, így aki nem közvetlenül a fűtőtest (kályha, gázmelegítő, …) mellett tartózkodik, az aligha érez (tartósan) semmit a melegből. Ezzel szemben, az infrafűtő berendezések nem a környezetünk levegőjét, hanem az ott tartózkodó embereket, tárgyakat melegítik. (Gyakran hasonlítjuk a Nap melegítő hatásához.) A keletkezett hőt a légmozgás nem, vagy jóval kisebb mértékben befolyásolja, mint a hagyományos fűtési megoldásoknál.

Meleget, de gyorsan!

Munkából hazaérve, vagy a hétvégi házba, présházba belépve egyáltalán nem esik jól, ha meg kell várnunk, amíg a gázkonvektor, (cserép)kályha, kandalló… tüze elviselhető meleget varázsol a napok alatt lehűlt helyiségekbe. Természetesen az előre programozott vagy távvezérléssel indítható termosztátok és az azokkal szabályozott gáz- vagy elektromos fűtési rendszerek ezt a problémát áthidalhatják, de még mindig ott van a több óra alatt elégetett fűtőanyag kérdése, amit nem tudunk megspórolni, ha kellemes hőmérsékletű ingatlanba szeretnénk megérkezni. Akár önálló fűtési eszközként, akár a radiátor melegére várva, rásegítő megoldásként alkalmazzunk is infra hősugárzót, azonnal éreztetik hatásukat, és percek alatt megjön a hőérzet.

infrafűtés, présház, hétvégi ház

Persze, de nem lesz sok a villanyszámla?

Infrafűtő berendezéseink 800, 1200, 1800 W teljesítményükkel is nagyon jó hatásfokon tudnak üzemelni. Csak összehasonlításként, egy komolyabb otthoni hajszárító is 1200-1800 W-os teljesítményű, így könnyen belátható/kiszámolható, mennyire terheli meg egy infra hősugárzó a pénztárcánkat.

A cikkben szereplő fotók a Monori Pincefalu présházaiban készültek.