Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LegioFlow komplett hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység

LegioFlow komplett hőmérsékletszabályozó és termikus fertőtlenítő egység

A multifunkciós, egy termokeverőből, egy váltószelepből, valamint kiegészítő szerelvényekből álló komplett hidraulikus egység. Amely méretéből adódóan lakossági és kisebb fogyasztású rendszerekben, azok használati melegvíz hálózatában használatos, hogy egyrészben szabályozza a meleg és a hideg víz áramlását a csapoktelepekhez, zuhanyzókhoz, másrészben. A magas teljesítményű, állítható termosztatikus keverőszelep a kívánt hőmérsékleten tartja, szabályozza és a beállított hőmérsékleten tartja a melegvíz hőmérsékletét. A váltószelep szelep a teljes rendszer termikus fertőtlenítésére szolgál, a fogyasztói helyekig, az anti-Legionella rendeleteknek megfelelően.

LegioFlow, termikus fertőtlenítés

Leforrázás kockázata:

Azokban a rendszerekben, amelyek melegvizet tárolnak használati melegvíz céljából, a veszélyes Legionella baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében a meleg vizet legalább 60°C hőmérsékleten kell tárolni. Ebben a hőmérsékleten biztos, hogy a baktériumok növekedése teljesen gátolt lesz. Azonban ebben a hőmérsékletben a vizet nem lehet közvetlenül használni.

Ezért szükséges egy termosztatikus keverőszelep használata, amely képes:

  • csökkenteni a felhasználás helyén a hőmérsékletet a tárolási értéknél alacsonyabb értékre, és alkalmassá tenni a szaniter használatra.
  • azonos hőmérsékletet tartani a változó beáramlási nyomás és hőmérséklet ellenére is. Megakadályozni, hogy a kimeneti víz hőmérséklete 50°C fölé emelkedjen. Amennyiben a felhasználás helyén kevert vízre van szükség, úgy ez a hőmérsékleti érték is biztonságosan rendelkezésre álljon a felhasználási helyeken.
  • hidegvíz-szállítás leállása esetén is biztosítani az égésvédelmi funkciót a bejövő oldalon.

Termikus fertőtlenítés:

Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a Legionella baktérium elszaporodásának megakadályozásában, a melegvízhálózat összes részét hőfertőtlenítésnek kell alávetni. Még a keverőszelep alatti szakaszon is, egészen a felhasználói csaptelepig, lehetővé kell tenni a rendszer átöblítését minimum 60°C hőmérsékleten. Figyelembe véve a szabályozás pontossági ajánlást, ami ∆t ±5 °C, így a termikus fertőtlenítésnél a tároló vízhőmérsékletét 65 °C-ra kell beállítani. A termikus fertőtlenítés során meg kell kerülni a termosztatikus keverőszelepet, amely alacsonyabb értékre van beállítva, és aktiválni kell a váltószelepet, amely lehetővé teszi, hogy a teljes melegvíz kört közvetlenül a hálózatból érkező forró vízzel tápláljuk, és megfelelő ideig áramoltassuk a teljes rendszerben. A megfelelő idő függ hálózat hosszától, bonyolultságától, ökölszabályként kimondható, hogy 60 °C mellet egy óra, 65 °C 30 perc és 70 °C fok esetén 5 perc a fertőtlenítési időtartam.

 

LegioFloe off, kikapcsolt állapot LegioFlow on, termikus fertőtlenítési pozíció

 

A váltószelep alaphelyzetben a termosztatikus keverőszelep által előállított hőmérsékletű vizet engedi át, átkapcsolás esetén a melegvíztároló vizét közvetlenül a vízhálózatba engedi. A váltószelep működtethető kézzel, ekkor a termikus fertőtlenítést teljes mértékben személyes felügyelet mellett kell végrehajtani, másik lehetőség, amikor lecseréljük a kézi működtető gombot elektrotermikus állítóműre, amely már külső vezérlő elemmel, így a gyárilag rendelkezésre álló paraméterezhető kulcsos időzítő egységgel is vezérelhető, amely bekapcsolás után a kezelő által beállított időzítéssel végrehajtja a fertőtlenítési ciklust. A termoelektromos fej vezérelhető PLC-vel is, ekkor már mód van programozott fertőtlenítési ciklus működtetésre is, így a fertőtlenítési és a visszahűtési ciklus hőmérsékletének ellenőrzésére is.

 

Elektrotermikus állítómű  

 

A 98/83/EK tanácsi irányelv módosítása, az Európai Unió 2020/2184 számú irányelve jelentősen átalakítja az ivóvízminőség felügyelet rendszerét. A módosítás hazai jogrendbe való átültetésének határideje 2023. január 12. A rendelet megfogalmazza a Legionella kockázatértékelés felülvizsgálatának kötelezettségét is. A rendelet konkrétan fogalmaz a Legionella kockázatokkal kapcsolatban, ebbe a kőrbe tartoznak a szálláshelyek, sportközpontok, büntetésvégrehajtási intézetek ivó és használati melegvize.

 A termikus fertőtlenítő rendszert ajánljuk kórházakba, idősotthonokba, sportközpontokba, szállodákba, kempingekbe. Ezekben a közösségi használatra alkalmazott épületekben különösen fontos a legionellafertőzés megelőzése, lehetőleg programozott módon lehetővé téve az időszakos hőfertőtlenítést.

Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló rendelet >>

Vízhálózatok termikus fertőtlenítése, további cikk ebben a témában! >>