Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Személyi és telephelyi higiénia az állattartó telepeken

Személyi és telephelyi higiénia az állattartó telepeken

A személyi és telephelyi higiéniának és eszközeinek igen jelentős szerepe van a járványvédelemben. Az állattartó telepre belépni szándékozó személyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, ahogy a telephelyi higiénia is döntően meghatározza az ott tartott állatok egészségét és jólétét. Ezek a szempontok keményen gazdaságossági kérdés is, hiszen a higiénia színvonal fenntartása befektetéssel és rendszeres költséggel jár, a de annak elmulasztása komoly veszteségforrás lehet.

Ezen elvek alapján a telepi járványvédelem fontos elemeit képezik a személy- és járműforgalom ellenőrzésére szolgáló intézkedések. A használatban lévő berendezéseket, az előírások betartását folyamatosan, megfelelő rendszer szerint ellenőrizni kell.  A telepi zártság biztosítása elengedhetetlen követelmény, javasolt minimalizálni a személy- és járműforgalmat amennyire csak lehetséges, a beérkező idegenek forgalmát regisztrálni kell, legyen az személy vagy szállító jármű.

Amikor a telephelyi higiéniáról beszélünk akkor azok az alábbiak lehetnek:

 • Személyi higiénia
 • Szállítási higiénia
 • Istálló higiénia
 • Itatók víz higiéniája

A mai korban, amikor az élelmiszer előállítás nagymértékben koncentrálódott, az állattartó telepek is kulcsfontosságú szerepet játszanak az élelmiszertermelésben és az állatok gondozásában. Legyen szó mezőgazdasági állatokról vagy hústermelésről, az állattartó telepek higiéniájának fenntartása kritikus ahhoz, hogy az állatok egészségesek legyenek és a termelési lánc megfelelően működhessen.

Miért fontos az állattartó telepek higiéniája?

1. Betegség megelőzése:

Az állattartó telepeken nagyszámú állat él együtt, alapvetően zárt környezetben. Ez különösen kedvez a fertőzések és betegségek terjedésének, ha nem tartják be a megfelelő higiéniai szabályokat. A jó higiéniával megelőzhetők vagy minimalizálhatók az állatok közötti fertőzések, így csökkentve az állatok betegségeinek és a járványok kialakulásának kockázatát.

2. Állatjólét:

Az állattartó telepek higiéniája közvetlen hatással van az állatok jólétére is. Tiszta, megfelelően karbantartott környezetben az állatok kevésbé stresszesek, kevésbé hajlamosak betegségekre, és jobban növekednek. A megfelelő táplálkozás, ivóvíz és környezeti kényelem mind hozzájárulnak az állatok jóllétéhez és a gazdaságos működéshez.

3. Élelmiszerbiztonság:

Az állattartó telepek higiéniája közvetlen hatással van az élelmiszerbiztonságra is. Ha az állatokat nem megfelelően gondozzák, és nem tartják tiszta körülmények között, az könnyen a hús vagy tejtermékek szennyeződéséhez vezethet. Ez kockázatos az emberi egészségre nézve, hiszen szennyezett élelmiszerek fogyasztása komoly betegségeket okozhat.

Alapvető iránymutatások az állattartó telepek higiéniájához:

1. Tiszta környezet:

Rendszeres takarítás és fertőtlenítés szükséges az állattartó telepeken. A trágyát, hulladékot és szennyeződéseket időben el kell távolítani, és a telep területét rendszeresen takarítani kell. Ez csökkenti a betegségek terjedését és javítja az állatok környezeti körülményeit. A termelési ciklus befejeztével az istállókat takarítani és fertőtleníteni szükséges. A mechanikai és fizikai fertőtlenítés történhet hővel – forró levegővel, vízsugárral-, és sugárzó energiával. Ezek fertőtlenítő hatása nem teljes, ezeket szükséges kiegészíteni vegyszeres kezeléssel.

 2. Megfelelő ivóvíz és táplálék:

Az állatoknak mindig hozzáférést kell biztosítani tiszta, megfelelő hőmérsékletű ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz. Az ivóvíz és a takarmányok tiszta és friss állapotban tartása elengedhetetlen az állatok egészségének megőrzéséhez.

3. Megfelelő szeparáció:

Az állatokat különböző csoportokba vagy szektorokba kell rendezni a fajtájuk, koruk és egészségi állapotuk alapján. Ez segít megakadályozni a betegségek terjedését, ha az egyik csoportban megbetegedés történik.

4. Védőoltások és orvosi ellátás:

Az állattartó telepeken rendszeres védőoltások és állatorvosi ellenőrzések szükségesek. A megfelelő oltások és az orvosi ellátás segíthet megelőzni a fertőzéseket és az állatok egészségének megőrzését.

5. Hulladékkezelés:

Az állattartó telepeken keletkező hulladékot megfelelően, azaz elkülönülten kell kezelni. A trágyát és egyéb hulladékot biztonságosan és elkülönülten kell tárolni, mindaddig amig az elszállítása, hasznosítása nem történik meg.

Az állattartó telepek higiéniája nemcsak az állatok egészségét és jólétét szolgálja, hanem az élelmiszerbiztonságot és az emberek egészségét is. A megfelelő intézkedések betartásával a telepek hatékonyan működhetnek, minimalizálva a betegségek és fertőzések terjedésének kockázatát, és biztosítva a fenntartható és etikus állattartást.

Az állattartó telepek személyi higiénia eszközei és berendezései:

 

Kézmosó állomás állattartó telepek számára Kézfertőtlanítő adagagoló állattartó telepek számára

 • a telepen dolgozók számára fekete-fehér rendszerben kialakított két zónás öltözőt kell kialakítani, úgy, hogy a fekete és fehér zóna között kényszerzuhany rendszer biztosítja, hogy a fekete részből semmilyen ruhadarab, eszköz nem kerülhet át a fehér részbe. A kényszerzuhany fülke kialakítása és vezérlő rendszere biztosítja, hogy ott nem kerülhető el a teljes testet érintő fürdés.
 • Ha valahol akkor az állattartó telepeken fontos a telepi udvarról a belső terekbe történő belépéskor a lábbeli, legyen az cipő vagy csizma tisztítása és fertőtlenítése. Az itt alkalmazott technológia természetesen függ, hogy milyen állattartó telepről beszélünk és, hogy azon belül hova lépünk be.
  • Tocsogók
  • cipőtalap fertőtlenítők
  • csizmamosók
  • higiéniai beléptető állomások
  • Kézmosás kézfertőtlenítés eszközei
  • Rozsdamentes kézmosó fali rögzítésű
  • Rozsdamentes kézmosó lábonálló kivitelben
  • Elektronikus csaptelepek
  • Térdkapcsolók, lábkapcsolók
  • Folyékonyszappan adagolók
  • Fertőtlenítőszer adagolók
  • Folyékonyszappanok
  • Kézfertőtlenítő szerek
  • Papíradagolók, kéztörlő és WC-papír adagolók
  • Papírok kéztörlők, WC papír
  • Kézszárítók

Az állattartó telepeken dolgozók mindig tartsák be a személyes higiéniai előírásokat. Ez magában foglalja a rendszeres kézmosást, a védőfelszerelések használatát és a megfelelő ruházat viselését.

Az állattartó telepek higiéniája létfontosságú a hatékony működéshez, az állatok egészségének és jólétének védelméhez, az emberi egészség megőrzéséhez és a környezet megóvásához. A megfelelő intézkedések és szabályozások betartása segít fenntartani a tiszta és biztonságos környezetet mind az állatok, mind pedig az emberek számára.