Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vízhálózatok termikus fertőtlenítése

Vízhálózatok termikus fertőtlenítése

A melegvíz ellátó hálózatok üzemeltetésének elengedhetetlen követelménye, hogy a rendszer termikusan kiegyenlített legyen. A tárolóból kilépő víz hőmérséklete > 60 ºC, a cirkulációs hálózatból visszatérő víz hőmérséklet csökkenése a tárolónál nem lehet több mint 5 ºC.

Ennek megfelelően olyan automatikusan működő hőmérséklet szabályozóra van szükség amelyek a térfogatáram szabályozásával állítják be a kívánt és szükséges hőmérséklet szintet. Ugyanakkor, amennyiben biztosítani akarjuk a higiénikus működést, olyan kapcsolásokra van szükség amellyel viszonylag egyszerűen megoldható a vízellátó rendszer termikus fertőtlenítése is, megakadályozandó, hogy a rendszerben pangó vizek alakuljanak, így gátat szab a légionella baktériumok elszaporodásának.

Már a csőhálózat kiépítésekor, a hideg és melegoldalt megfelelő távolságban történő elhelyezésével kell biztosítani, hogy a hideg oldalt a meleg oldal ne tudja felmelegíteni, azaz a hidegoldal hőmérséklete semmiképpen sem mehet 25 ºC-os hőmérséklet fölé. A vízellátó rendszerben kialakuló pangó víz, a túlzottan lehűlő < 50 ºC melegvíz vagy a túlzottan felmelegedő > 20 ºC hidegvíz táptalajt biztosít a legionella baktérium számára. Fontos szempont még, hogy a csapoló vezetékeknél, azaz a cirkulációból kimaradó cső víztartalma mindenképpen 3 l. alatt legyen.

legionella baktériummal történő fertőzés megakadályozására megoldás a termikus fertőtlenítés, amikor a teljes melegvíz hálózatot minimum 70 ºC-ra fel kell melegíteni, a forró víznek minden vízelvételi helyet át kell mosnia minimum 3 percig és ezidő alatt a víz hőmérséklete legyen 70 - 80 ºC között. A termikus fertőtlenítés során a forrázások elkerülése érdekében óvintézkedéseket kell tenni, automatikusan induló fertőtlenítési rendszereknél olyan időpontban kell indulnia a fertőtlenítésnek amikor a vízhálózatból nem történik használói vízelvétel.

 

Termosztatikus keverőszelep kapcsolások, légionella baktérium okán

 

A vízellátó rendszerek használati melegvíz hőmérséklet szabályozására nagy részben az arányos szabályozású termosztatikus keverőszelepeket alkalmaznak, amelyek között vannak olyanok ahol a melegvíz visszaforgatására recirkulációs csatlakozó van kialakítva és vannak olyanok amelyeknél kapcsolástechnikai úton kell kiépíteni ezt a csatlakozást

Használati melegvíz hálózatok termikus fertőtlenítése

A termosztatikus keverőszelepek megfelelő pontossággal a beállításnak megfelelően állítják elő a megfelelő hőmérsékletű használati melegvizet. Ahhoz, hogy ezen kapcsolások esetében mód legyen a termikus fertőtlenítésre, egyrészt szükséges, hogy a recirkulációs vezeték kiépítésre kerüljön, másrészt pedig szükséges beépíteni a rendszerbe egy háromjáratú motoros váltószelepet. Ez a váltószelep egyik állásában teljes keresztmetszetében átengedi a termosztatikus keverőszelep által előállított, előírt hőmérsékletű kevert vizet, majd a vezérlő elektronikába programozásakor vagy paraméterezésekor meghatározott időpontban és időtartamig átvált a másik ágra és elindítja a termikus fertőtlenítést. Ekkor a cirkulációs ágba engedett melegvíz hőmérsékletének minimum 70 ºC-nak kell lennie és fertőtlenítési ciklusnak olyan hosszúnak kell lenni, hogy a legtávolabbi pontos is legalább 3 percig meglegyen az előírt hőmérséklet.

Légionella kapcsolás vezérlési séma

Termosztatikus keverőszelepek mellett ma már egyre több helyen alkalmazzák a motoros keverőszelepeket, ahol egy erre a célra fejlesztett vezérlőelektronika a motor pozíciójának szabályozásával szabályozza és a beállításnak megfelelően állandó értéken tartja a kevertvíz hőmérsékletét, másrészt pedig a beállításnak megfelelő időpontban elindítja a termikus fertőtlenítést. Ezen túlmenően ezek a berendezések alkalmasak az események naplózására, hálózaton keresztül programozhatók és az a működési adatok lekérdezhetők.

Vízhálózatok termikus fertőtlenítése, további cikk ebben a témában! >>