Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az élelmiszeripar higiéniája

Az élelmiszeripar higiéniája

Az élelmiszeripar higiéniai követelményei eddig is kiemelkedő jelentőséggel bírtak, azonban a Covid-19 koronavírus megjelenése újabb veszélyforrást jelent az élelmiszer előállítók számára, figyelembe kell venni  az új helyzet élelmiszerbiztonsági vonatkozásait.

Jelenlegi ismereteink szerint a Covid-19 vírust az élelmiszeripar területére az oda belépő emberek, legyenek azok a dolgozók vagy vendégek, a belépő járművek hordozhatják be. Eddig is megvoltak az alapvető higiéniai követelmények, de jelenlegi helyzetben az élelmiszer-előállítás valamennyi szakaszában betartandó helyes higiéniai gyakorlatok között kiemelten fontos az élelmiszer-előállító létesítmények és berendezések gyártási tételek közötti tisztítása és adott esetben fertőtlenítése. Az egyes élelmiszer-kategóriák és a gyártási folyamat különböző szakaszaiban lévő (pl. nyers vagy főtt) élelmiszerek közötti keresztszennyeződés elkerülése, a személyes higiénia, úgymint a kézmosás és a kézfertőtlenítés, szükség esetén kesztyű és maszk viselése, a speciális higiénikus ruhák és cipők használata, vagy az otthon maradás és a munkahelytől távol maradás betegség gyanúja esetén.

Az aktuális körülményekre tekintettel az élelmiszer-vállalkozásoknak a legszükségesebbekre kell korlátozniuk külső kapcsolataikat is, például a beszállítókkal vagy a tehergépkocsi vezetőkkel, és megfelelő távolságot kell tartani a járművezetőktől, a belépő gépkocsikat fertőtleníteni szükséges.

Az élelmiszerrel dolgozóknak megfelelő képzést kell biztosítani, fel kell hívni a figyelmüket a személyes higiénia fontosságára, abból a célból, hogy a rendelkezésükre álló fertőtlenítő, tisztító és mosó berendezéseket, így a kézfertőtlenítőket, csizma és cipőtalpmosókat , eszközfertőtlenítőket megfelelő módon  tudják használni.