Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kényszerzuhany rendszerek ipari és mezőgazdasági területekre

Kényszerzuhany rendszerek ipari és mezőgazdasági területekre
A kényszerzuhany rendszer alkalmazási területei olyan ipari és mezőgazdasági üzemek, ahol a szigorú higiéniai előírásoknak megfelelően, a fekete és fehér öltözők közé olyan zuhanyfülkét kell beiktatni, amely méretében és kialakításában egyértelműen kényszerzuhany rendszerként működik, azaz a zuhanyfülkébe a fekete öltöző felől belépve a belépő dolgozónak kötelezően fürödnie kell.

A kényszerzuhany alkalmazásának célja, hogy a dolgozók munkaállomásokra való bejutása csakis a teljesen automata kényszerzuhany-rendszeren keresztül lehetséges. A zuhanyfülke a fehér öltöző felöli ajtaja csak a zuhanyozás befejezést követően nyitható. A megfelelően megépített zuhanyfülke szükséges feltétele a kényszerzuhany rendszernek.

A megfelelően kialakított kényszerzuhany rendszer biztosítja, hogy a személyzet a testén semmilyen fertőző anyagot, kórokozót ne vihessen be a kritikus zónába.

A B&K Kft által forgalmazott komplett kényszerzuhany rendszer a következőket foglalja magába: Alumínium profilokkal szerelt, 24 mm-es szendvicspanelból épített zuhanyfülkével együtt szerelt kényszerzuhany rendszer, a hozzá tartozó vezérlő elektronikával, kezelő egységgel, esőztető zuhanyfejjel, ajtónyitó/záró mágneszárakkal, külső foglaltságjelzőkkel, érzékelő szenzorokkal. (Ebben az esetben a megrendelőnek semmilyen további eszközre nincs szüksége a kényszerzuhany üzemeltetéséhez.)

kényszerzuhany rendszer

Természetesen maga a zuhanyfülke megépíthető hagyományos építő elemekből is, a megfelelő vízállóságú ajtók alkalmazásával. A fülke nélkül szállított – a megrendelő által választott építési megoldásokkal, saját magának kialakított zuhanyfülkéhez alkalmazható – kényszerzuhany rendszer esetén, a burkolt és kompakt kényszerzuhany egység zuhanykarral, zuhanyfejjel és a működtetéshez szükséges kezelőfelülettel rendelkezik.

kényszerzuhany rendszer

A zuhany korrekt működtetéséhez funkcionálisan szükséges kiegészítő elemekre beépítésére van szükség:

Kényszer-zuhanyfülke 900*900 mm belső mérettel, 2db kifelé nyíló ajtóval (megrendelő építi ki)

1 db 230/24V AC tápegység (tartozék)

2 db LED kijelző egység a be és kijárati ajtók fölé (tartozék)

2 db tapadó mágnes zár az ajtókra (tartozék)

2 db ajtónyitás érzékelő (tartozék)

2*3 db ajtóbehúzó rugós zsanér (tartozék)

A kompakt kényszerzuhany egység a zuhanyfülkével és az imént felsorolt eszközökkel együttesen alkotják a kényszerzuhany rendszert. A kényszerzuhany rendszer lényegében egy a be- és a kilépést szabályozó ajtókkal ellátott zuhanyfülke, amelybe a kényszerzuhany egység van beépítve és ez vezérli a teljes rendszer működését. A fekete öltöző felől történő belépést követően indul a kényszer zuhanyozás. A zuhanyfülke mindkét oldalán, kívül az ajtó felett zöld fény jelzi, ha a fülke szabad, vagy piros jelzés, ha foglalt. A zuhanyozási idő alatt mindkét ajtó a rendszer által vezérelt mágneszárakkal zárva van, azaz a dolgozó nem tud a fülkéből kilépni, a kényszerzuhany egység vezérlő paneljén két irányjelző LED található. Zuhanyozási idő alatt mindkét irányjelző pirosan világít. 

kényszerzuhany rendszer

Az érkezés irányától függően a zuhanyozás befejezését követően zöld fény jelzi a lehetséges haladási irányt. Használat közben, amikor mindkét ajtó zárva van, esetleges rosszullét esetére egy „SEGÍTSÉG” feliratú gomb áll rendelkezésre a zuhanyfülkében, amelynek megnyomására a foglaltság jelző villogni kezd és a fekete öltöző felőli ajtózár nyitott állapotba kerül, a zuhany leáll és a segítség beléphet. Amennyiben a zuhanyozási idő nem volt elegendő, úgy a panelen lévő zöld nyomógomb megnyomásával újabb idő kérhető. Normál esetben a zuhanyozási idő lejártával a kilépés szabaddá válik, nyitható a belépés irányától függő kimeneti ajtó, majd az automatikus visszacsukódást követően a fülke szabadra vált és mindkét ajtó nyithatóvá válik. Ezt követően a fülke ismét használható a fekete vagy a fehér öltöző irányából érkező dolgozók számára. Kifelé irányban, azaz a fehér öltöző felől érkezőnek nem kötelező a zuhanyozás, a zuhanyfülkében zöld fény jelzi, hogy szabad az út kifelé, de a zöld indító nyomógomb megnyomásával a zuhanyozás elindítható, ismételt megnyomással újabb idő is kérhető. Ebben az esetben a zuhanyozási idő a fekete – fehér irány idejétől eltérően külön paraméterezhető, ez idő alatt ugyanúgy zárva van mindkét ajtó. Amennyiben a fehér öltöző felőli ajtó 15 másodpercnél hosszabb ideig nyitva van a rendszer takarítás üzemmódba kapcsol, mindkét oldalon foglaltat jelez a rendszer, a fekete öltöző oldali ajtó automatikusan zárva lesz mindaddig, amíg a másik oldali ajtó visszacsukásra nem kerül. A kényszerzuhany rendszer hatékonyan csak olyan zuhanyfülkék esetében működik, ahol mindkét oldali ajtó zárását / nyitását maga a kényszerzuhany egység vezérli. A zuhanyfülke megépíthető hagyományos építő elemekből is, a megfelelő vízállóságú ajtók alkalmazásával.

A rendszer működtetéséhez előre beállított hőmérsékletű kevertvizes, keringtetett rendszerű hálózat megléte szükséges.

 

Kényszerzuhany egység jellemzői:

Kompakt kivitel (burkolt zuhanyegység esetén)

Burkolt kényszer zuhanyegység ajtónyitás érzékelőkkel, kijelzőkkel, ajtózárakkal komplett rendszert alkot

Rendkívül könnyen kezelhető

Könnyen tisztítható

Épített falra és könnyű-szerkezetes fal esetén is alkalmazható

A szakszerűen kialakított zuhanyfülke szükséges és elengedhetetlen része a kényszerzuhany rendszernek! A zuhanyfülke szakszerű megépítése, kialakítása nem része az itt bemutatott terméknek! Mivel cégünk WC válaszfalak, kabinrendszerek, váltókabinok, zuhanyelválasztó falak  gyártásával és építésével is foglalkozik, vállaljuk kitűnő vízállóságú panelek és alumínium profilrendszer felhasználásával, egyedi igények szerint kialakított zuhany fülkerendszere megépítését is.