Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ózongenerátor hatékony eszköz a koronavírus terjedése ellen

Ózongenerátor hatékony eszköz a koronavírus terjedése ellen

Az ózongenerátor nem újdonság

Már régóta ismert tény, hogy az ózon  hatékony fegyver a baktériumok, vírusok, penészgombák ellen, ugyanakkor alkalmazása során nagyon körültekintően kell eljárni, mert minden élő szervezetre az ózón rendkívül veszélyes. A tüdő hólyagjai, membránja rendkívül érzékenyek az ózonra, már igen alacsony ózonkoncentrációnál is károsítja azokat!

Hogyan hat az ózon a koronavírusra?

Az ózon a szabadgyök hatása lévén roncsolja a vírus lipidburkának kémiai kötéseit, és ezen az úton tönkreteszi a lipidburkot, ezáltal a vírus elveszti a fertőzőképességét.

Ózongenerátor

Hol és hogyan alkalmazhatjuk az ózon generátort?

Az ózongenerátor alapvető technikai jellemzője, hogy hány gramm/óra ózont termel és a beépített ventilátor hány köbméter levegőt mozgat meg óránként. A ma forgalomban lévő átlagos ózongenerátorok 5-30g/óra ózontermelési képességgel rendelkeznek. Az alacsonyabb ózontermelés esetében a kezelési idő hosszabb, míg a magasabb teljesítményűvel rövidebb idő alatt érhetjük el a megfelelő eredményt.

A koronavírus kapcsán ma első helyen kell megemlíteni az ózonos alapú sterilizálást a idősotthonok, kórházak, rendelők, várótermek,betegszobák, illetve az egészségügyön belül  működő műtők, laborok esetében.

Az ózon fertőtlenítő, sterilizáló hatása sok esetben felülmúlja a vegyszerekét, mivel a gáz halmazállapota miatt olyan helyeken is kifejti hatását ahova vegyszerrel igen nehezen megoldható a fertőtlenítés és emellett a sterilizálás végén semmilyen káros anyag nem marad hátra. Az előbbiek alapján a betegellátásban, idősgondozásban igen fontos, az ellátás biztonságát növelő eszköz az ózongenerátor, mivel higiénikus, vírusoktól, baktériumoktól, penészgombáktól és mikroorganizmusoktól mentes környezetet biztosít.

Hűtőházak, élelmiszerraktárak, élelmiszeripari ütemek ózonos fertőtlenítése

Az élelmiszeripari raktárakat, technológiai területeket rendszeresen fertőtleníteni szükséges, megakadályozandó a baktériumok, penészgombák elszaporodását, amely meggyorsíthatja a készülő vagy tárolt termékek romlását. A csomagolatlan élelmiszerek, zöldségek gyümölcsök szállítása egy igen kényes gócpont lehet, hiszen a szállító járművek rakterében különböző származási helyű termékek találhatók, azokat időben és térben különböző helyekre szállítják, így a megfelelő alaptakarítás mellett az ózon alapú raktér fertőtlenítés nagyban elősegíti, hogy a célállomásra minőségileg kifogástalan árú érkezzen.

Az ózont European Food Safety Authority Comission által 2003. május 16-án kibocsátott 2003/40/EC direktíva az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekkel használhatónak minősíti, és rá vonatkozóan alkalmazhatóvá minősíti.

Az ózon alkalmas még klímafertőtlenítésre, állattartó telepek fertőtlenítésére, dohos penészes falak kezelésére, hotelszobák és éttermek szagtalanítására és olyan közösségi terek kezelésére ahol sok ember van vagy lehet egy légtérben. A kellemetlen szagok kialakulása mögött is baktériumok vannak, a dohos szagot pedig penészgombák okozzák, amelyeket a generált ózon elpusztít.

Fontos a fertőtlenítés, de mellette kiemelten fontos a biztonság is.

Az ózongenerátorok működtetését csak olyan személyekre szabad bízni, akik tisztában vannak az ózon egészségre gyakorolt hatásával. Az ózon magas koncentrációban 0.2 mg/m3 koncentrációban mérgező gáznak számít, erős oxidálószer, az egészségre ártalmas gáz! A használatot követően a helyiségek alapos szellőztetésére van szükség, amely idő alatt a generált ózon visszaalakult természetes oxigénné!