Megfelelő vízhőmérséklet és vízáramlás alakulása
Az ivóvíz-higiéniában döntő szerepet játszik a vízhőmérséklet. Ha a hidegvíz túlmelegszik, vagy a melegvíz túlzottan lehül, ebben az esetben káros mértékben elszaporodhatnak a baktériumok. A megfelelően tervezett és ennek megfelelően kivitelezett ivóvízhálózatban a hidegvíz hőmérséklete maximum 25 °C-ra melegedhet. A melegvíz hőmérsékletének ugyanakkor 55 °C-nak vagy felettinek kell lennie. Az ivóvíz-higiénia megőrzése okán a fentiekben leírt hőmérsékletek betartása alapvető követelmény. Amennyiben ezek a hőmérsékletek hosszabb ideig eltérnek, az elfogadható vízhőmérséklet elérése érdekében és a pangó víz kialakulása ellen automatikus öblítéssel biztosítható a vízcsere. Pangó víz abban az esetben is kialakulhat, amikor a csúcsfogyasztásra méretezett vízhálózat esetében csak az összes vízvételi hely néhány százaléka működik, mivel ilyen esetben a cső belső felületén pangás alakulhat ki, az áramlás csak a cső középső részén jön létre. Ebben az esetben a cső falán biofilm képződhet, amely táptalaja a baktériumok megtelepedésének, így olyan mértékű átöblítést kell létrehozni, hogy vízvezeték rendszerben turbulens vízáramlás jöjjön létre.
Ivókutak és a pangó víz
A klímaváltozás hatására a köztereken oktatási intézményekben, fürdőkben…. egyre több esetben telepítenek ivókutakat. Az ivókutakat igen sok esetben napsütötte, hőhatásnak kitett helyekre telepítik. Mivel az ivókút csaptelepe, illetve maga az ivókút test jelentős mértékben felmelegszik, így a csővezetékben az ivóvíz hőmérséklete a biztonsági határ, a megengedett hőmérsékleti érték fölé melegedhet. A veszélyt még fokozza, hogy amennyiben az ivókutat ritkán használják, akkor abban pangó víz alakul ki. Így adott a baktérium számára kedvező vízhőmérséklet és kialakul a pangó víz, amely az ivókutat használók számára egészségügyi kockázatot jelent. Tudható, hogy a legionella baktérium belégzés során okozhat súlyos tüdőgyulladást, tehát nem az ivással, hanem az eközben történt levegővétel során jöhet létre a fertőzés.
Ivókutak automatikus átöblítése
Ahogy a HMV rendszerekben is, így az ivókutak esetében is megoldást jelent az elektronikus ivócsapok használata, amely segítségével automatikussá tehető az átöblítés. Szoftveres úton megoldható, hogy egy beállított paraméter által meghatározott időszakonként és időtartamra automatikus átöblítés történjen. Ezen túlmenően mérni lehet a belső csatlakozó szerelvény hőmérsékletét, és ahogy annak hőmérséklete túllépi a megengedhető mértéket, ekkor már a víz hőmérséklete biztosan a megengedett érték fölött van, időértéktől függetlenül indítani kell egy átöblítést, amelynek mindaddig működnie kell, amíg a szerelvény hőmérséklete vissza nem hűl a megengedhető mértékre. Ivókutak esetében még az ivócsaphoz vezető bekötőcsövek szigetelésével is javíthatunk a helyzeten, így később alakulhat ki a kritikus vízhőmérséklet.
HMV rendszerek automatikus átöblítése
A HMV rendszerek esetében külön figyelmet érdemelnek a csak időszakosan használt épületek vagy épületrészek, Pl. nyaralók, szállodák, kempingek…., annak zuhanyzói, főleg ott ahol a zuhanyzókban csak előkevert víz áll rendelkezésre.
Épületen belül, amennyiben a tervezés és kivitelezés megfelelő volt, a hidegvizes, ivásra is használt csaptelepek esetében elegendő az időszakosan elindított automatikus átöblítés, amely elektronikus csaptelepekkel gond nélkül megoldható. Nagyobb a kockázat melegvíz ellátásnál, a melegvíz tárolóban a víz hőmérséklete szabályozottan 55-60 C
között kell lennie, de a csapoló helyeknél a víz rendeltetésszerűen hosszabb-rövidebb ideig vár a felhasználásra, így ott a hőmérséklete széles határok között változhat és bekerülhet abba a hőmérséklet tartományba, amely már kedvező a legionella baktérium elszaporodásához. Megfelelően szabályozott keringtetett rendszerrel a szükséges hőmérséklet biztosítható, azonban ettől még a csapoló helyeken kialakulhat pangó víz, ez a veszély csökkenthető, amennyiben elektronikus csaptelepet használunk, amelyen paraméterként beállítható egy időszakos automatikus átöblítő funkció, amely az utolsó használattól számítva Pl. 24 óránként 30 másodperc időtartam alatt lecseréli az ott pangó vizet.
A teljes melegvíz ellátó rendszer egyidejű fertőtlenítésének hatékony megoldása a termikus fertőtlenítés, amikor is az egész melegvízellátó rendszert 70 C
-os vízzel fertőtlenítjük, amikor már az egész rendszer felveszi a kívánt fertőtlenítési hőfokot, a távoli elektronikus csaptelepek vezérelve megnyithatók és így csapoló helyenként is megtörténik a fertőtlenítés.