Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sertéspestis elleni védelem - állattartó telepek higiéniája

Sertéspestis elleni védelem - állattartó telepek higiéniája

Állattartó telepek higiéniájának biztosítása rendkívül fontos. Különösen igaz ez akkor, amikor sertéspestis járvány tizedeli a haszonállat állományt. A megfelelő védelem kialakításához, kizárólag fertőtlenítéssel, a kórokozók telephelyen kívül történő megállításával járulhatunk hozzá. Ehhez kínálunk eszközöket, berendezéseket, az egyszerű fali fertőtlenítőszer adagolótól, a forgókefés csizmatalp mosókon át, a kéz- és csizmafertőtlenítővel kombinált, beléptető rendszerekig, vagy kényszerzuhany rendszerekig...

A telepi, istállói higiénia biztosításához megfelelő eszközökre van szükség:

Beléptetés a telephelyre, munkahelyre, telepi forgalomellenőrzés

Kívülről érkező fertőzésveszély elkerülése érdekében gondoskodni kell, hogy a telephelyre behajtó járművek és az ott dolgozó személyzet, vendégek, üzleti partnerek ne tudjanak fertőző betegségeket az állattartó telepekre behurcolni. A telephelyre behajtó járműveknek megfelelően mély kerékfertőtlenítő medencén kell áthaladniok, amelynek évszaktól függetlenül folyamatosan működnie kell. A medencébe feltöltött vízhez széles hatásspektrumú és előírt koncentrátumban kell a fertőtlenítőszert adagolni és legalább hetente frissíteni kell!

Higiéniai beléptetés állattartó telepeken

Személyi higiénia

Az állattartó telepre, bizonyos típusú növénytermesztő telepekre munkavégzés céljából érkező dolgozók fertőzésveszély szempontjából szintén veszélyforrást jelenthetnek, nyilván a telep profiljától függő mértékben, de foglalkozni kell a dolgozók, és a vendégek beléptetési követelményeivel. Beléptetés esetére meg kell határozni magát a beengedés módját és a szükséges higiéniai beléptetési feltételeket. 
Legszigorúbb  feltétel amikor a dolgozók és a vendégek telephelyre történő beléptetésekor kényszerzuhanyt alkalmazunk, amikor a belépők a telephelyre zuhanyozást követően, teljes ruhacserével tudnak csak belépni.

A kívülről érkező fertőzés megelőzése mellett ugyanolyan fontossággal bír az állattartó telepen belüli mozgás során biztosítsuk, hogy az egyes istállók közötti személyi és járműforgalom megfelelő higiéniai kontroll alatt történjen. Ezen feladatok ellátására szolgálnak a bejárati higiéniát biztosító, a különböző felhasználási igényeknek megfelelő fertőtlenítő, beléptető kapuklábfertőtlenítő tálcákcsizmapucolók, csizmamosók, cipő és csizmatalp mosókhigiéniai beléptető állomásokkézfertőtlenítőkkényszerzuhanyok.

Alapvető fontosságú szempont, hogy a telep higiéniai védelme érdekében a telepi forgalmat minimálisra csökkentsük, a szükséges dolgozói, partneri és vendégforgalom egyaránt szigorúan szabályozott rendszerbe terelve történjen. Az állattartó telep státuszától függően, Pl. tenyészállomány tartása esetében a be és kilépő személyzet részére a fekete-fehér öltöző között kényszerzuhany rendszer kialakítására van szükség.

A megfelelő higiéniai magatartás kialakítása érdekében a dolgozókat rendszeresen képezni kell. Tudniok kell, hogy mikor elegendő és szükséges a kézfertőtlenítés. A higiéniai követelményrendszert kialakító szakszemélyzet feladata meghatározni, hogy mikor és hol van szükség a fertőtlenítő hatású kézmosó szappan használatra, vagy Pl. a GERMSTAR kézfertőtlenítőre, Hol szükséges nagyobb igénybevételre tervezett kézfertőtlenítőt alkalmazni, hol van szükség arra, hogy a kézfertőtlenítés össze legyen kapcsolva forgóvillás beléptető kapuval, amely rendszer a terelőkorlátokkal együtt biztosítja, hogy belépés a védendő területre csak a kézfertőtlenítést követően lehetséges. A B&K Kft választékában azonban megtalálhatók a személyi higiéniai beléptetéshez szükséges cipőtalp és csizmamosó, fertőtlenítő berendezések forgóvillás beléptető kapuval kombinálva, így egy menetben a kéz és lábfertőtlenítés kényszerpályára terelve megtörténik.

Germstar kézfertőtlenítő

Istálló higiénia

Az állattartó telepeket jogszabály kötelezi a legyek irtására, azon túl, hogy a jogszabályoknak is meg kell felelni, az állattartó telepek és tulajdonosaik alapvető érdeke, hogy az állatok nyugalma mennyire fontos a súlygyarapodás és Pl. a tejhozam szempontjából. A sok légy jelenléte nyilvánvalóan lehetetlenné teszi, hogy az állat békésen egyen, kérődzön vagy pihenjen. A higiéniát és a légyszaporodást tekintve a trágyakezelés alapvető fontosságú, a legyek elszaporodását itt lehet a leghatékonyabban megakadályozni.

A legyek irtásának egyik és egyben környezetbarát vegyszermentes megoldása a megfelelő helyen elhelyezett, UV fénnyel csalogató és nagyfeszültségű ráccsal vagy ventilátorral működő rovarcsapda. Az UVA (315-400 nm) hullámhosszúságú UV fényt kibocsátó fénycsöveket alkalmazzák a rovarcsapdákban, a vonzerő csúcsát a 365 – 368 nm hullámhosszon működő fénycsövek jelentik, ugyanakkor nagyon fontos, hogy olyan teljesítményű fénycsővel üzemelő rovarcsapdákat alkalmazzunk, hogy a fénye domináns legyen a használat helyén.

A nagyfeszültségű ráccsal üzemelő elektromos rovarcsapdák esetében a hatékony működés 4-5000 V rácsfeszültséggel és feszültséggenerátoros meghajtással érhető el. Az állattartó telepek esetében egyidőben a rovarcsapdát nagyszámú rovar terheli, így a állandó rácsfeszültség és az elhullott rovarok eltávolítása a rács közeléből alapvető fontosságú.

Külön kategóriát képeznek az ipari vagy mezőgazdasági, istállói felhasználásra gyártott rovarcsapdák. A MO-EL erre célra fejlesztette ki az M-306 típusú ventilátoros rovarcsapdáját, a hatékony működést egyrészt az 2*40W teljesítményű UV-A fénycső, másrészt egy 4m/s légsebességgel működő ventilátor biztosítja. Az UV-A fénycső odavonzza a repülő rovarokat a nagy légsebességnek köszönhetően a ventilátor beszippantja a rovarokat. A tűzbiztonság érdekében a rovarcsapda fémház burkolatú és az összegyűjtött rovarokat ventilátor a rovarcsapda alján elhelyezett gyűjtő zsákba továbbítja. Az M-306 rovarcsapda tejtermelő gazdaságokban alkalmazva lényeges értékű tejhozam növekedést biztosíthat.

Rovarcsapda állattartó telepekre

Állattartó telepek és létesítmények fertőtlenítése, tisztítása

Az istállók, állattartó telepek hatékony takarítása, fertőtlenítése az állattartás alapvető követelménye és gazdasági kérdése, a tartási technológia szerves része. Az esetlegesen kialakuló fertőzés komoly gazdasági károkat okozhat és mindenképpen felvet közegészségügyi fenyegetettséget, ezért a folyamatos higiéniai kontroll elengedhetetlen követelmény az állattartó telepeken. A takarítás és fertőtlenítés biztosítja, hogy a fertőzési lánc ne alakulhasson ki. A folyamatos takarítás, trágya és alomkezelés mellett alapvető fontosságú az állományváltás során elvégzendő takarítás és az azt követő fertőtlenítés, alapszabálynak tekintendő, hogy a takarítás nélkül elvégzett fertőtlenítés felesleges pénzkidobás. Az itatórendszer fertőtlenítése mellett a száraz takarítást kell először elvégezni. A nedves tisztítás megkezdésekor gondoskodni kell a személyzet részére megfelelő védőfelszerelésről, a csizmákat csizmamosó berendezéssel tisztítani és fertőtleníteni kell!

A takarításhoz, fertőtlenítéshez megfelelő hatékonyságú szerekre és azokat a takarítandó, fertőtlenítendő felületre kijuttató berendezésekre van szükség.

Tisztító, fertőtlenítő és mosó berendezések

A mosó, tisztító és fertőtlenítőszer adagolóval (injektorral), öblítő pisztollyal működő takarítást és fertőtlenítést végző mosó berendezés lehet falra szerelhető azaz fixen telepített és mobil hordozható kialakítású. Az alkalmazott fertőtlenítő, mosószer adagoló (injector) kézi átállítással kétféle vegyszer adagolására alkalmas, valamint külön rendelkezik tiszta mosóvíz állítási lehetőséggel is. A vegyszer adagolása a mellékelt fúvókakészlettel …..% érték között a fúvókák cseréjével az alkalmazott vegyszer igénye szerint beállítható. Megfelelő habosító pisztoly alkalmazásával ezen típusú mosó berendezések is alkalmasak habosítható tisztító és fertőtlenítőszer adagolására.

Habgenerátor az állattartó telepekre is

Nagynyomású mosó, habosító tartály, habgenerátor: A habosító tartályok egyik legáltalánosabb felhasználási területe az állattartó istállók falfelületeinek, padozatának, berendezéseinek tisztítása és fertőtlenítése. A tisztító-fertőtlenítő szerek habosított kijuttatása elősegíti, hogy a szerek függőleges felületen is hatékonyan tudjanak működni, a behatási idő biztosított legyen. Erre a célra kifejezetten habosítható szerek állnak rendelkezésre az állattartó telepek számára. A nagynyomású mosó habosítók lehetnek fixen telepített központiak illetve mozgatható mobil hordozható berendezések.

Az állattartó telepre érkező szállító járművek és személyzetének higiéniája

A telepre érkező szállító járművek amelyek takarmányt és más kiegészítő anyagot hoznak vagy szállítanak el szintén megfelelő odafigyelést igényelnek. A szállító járművek és személyzetük rövid időn belül több állattartó telepet is meglátogathatnak tevékenységük során  A különböző meglátogatott állattartó telepen, az útvonalon fertőzések hordozóivá válhatnak, így járványveszélyt jelentenek. A telephelyre történő belépés és kilépés során biztosítani kell, hogy megfelelő tisztítási és fertőtlenítési procedúrán keljen átesniük a tehergépjárműveknek és személyzetüknek egyaránt. Használni kell a kerékfertőtlenítő medencét és permetezéssel fertőtleníteni kell a gépjármű karosszériáját nagy hatásspektrumú fertőtlenítőszer használatával.  Ha a gépkocsivezetőnek és a kisérő személyzetnek ki kell szállniuk a gépkocsiból, akkor mindenképpen érvényes rájuk a személyi higiéniai előírás, így kezet és lábbelit kell fertőtleníteniök.