A B&K Kft által forgalmazott levegőfertőtlenítő, felületfertőtlenítő, csírátlanító berendezések hatásos eszközei az élelmiszer előállítás során esetlegesen előforduló, de ott nem kívánatos gombáknak, penésznek, baktériumoknak és vírusoknak.
Az élelmiszer előállítás során az előállító felelőssége, az alkalmazott előállítási technológián át a csomagolásig, hogy a késztermék káros mikroorganizmusoktól mentes legyen.
Az UV-C fertőtlenítés alkalmazása már az állattartás során megkezdődhet, az állattartás helyszínének fertőtlenítésével, majd folytatódhat például a tejtermék előállítása során a helyiségek, a technológiai, csomagoló berendezések és végül a csomagolt termékek fertőtlenítéséve.
UV-C fertőtlenítés alkalmazása
A húsipar területén ugyancsak van csírátlanítási, fertőtlenítési feladat a technológiai folyamatok és a tárolás során egyaránt. A műszak végét követő takarítás után következhet a helyiségek, technológiai berendezések és eszközök UV-C sugárzással történő fertőtlenítése.
A húsiparhoz, de a növénytermesztéshez is kapcsolódhatnak hűtőházak, ahol lényegében már a késztermék tárolása folyik. Az UV-C technológiát itt is segítségül hívhatjuk, a légfertőtlenítés lényegesen elősegíti a tárolási idő meg hosszabbítását, megakadályozza a penészedést, a mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal lényegesen lassíthatja a bomlási folyamatok elindulását.
Az italgyártás, így Pl. a borászat, sörgyártás területén is adódnak bőven csírátlanítási feladatok. A borászatokban, főleg a hagyományos pincével rendelkezők esetében a penész megjelenése a pincékben, a hordókon, palackokon hatással lehet a bor minőségére. Az UV-C sugárzás itt is hatékonyan bevethető a levegőfertőtlenítés és felületfertőtlenítés területén egyaránt. Sőt a hordók feltöltés előtti előkészítése során az UV-C sugárzással a hordó belülről is fertőtleníthető, így növelhető az érlelés biztonsága.
Az UV-C technológia kialakításának módjai az élelmiszeriparban
- Szabadon sugárzó lámpatestek, falra, mennyezetre vagy állványra szerelve
- Zárt, tokozott kialakítású levegőfertőtlenítők
- Felületfertőtlenítők, ózongenerátorok hordozható és állványos kialakításban
- UV C alagút szállítószalagokhoz
- Egyedi tervezésű és kialakítású konkrét munkafolyamathoz tervezett UV C berendezések
Az UV C technológia alkalmazása nagyban hozzájárul, hogy az előállított élelmiszer teljes mértékben megfeleljen az élelmiszer biztonsági követelményeknek. Ugyanakkor az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy az UV-C sugárzás káros az élő szervezetekre, így alkalmazása fokozott körültekintést igényel.
UVC alkalmazása az élelmiszeripari munkahelyeken, raktárakban, hűtőkamrákban, hűtőházakban.
A Covid-19 vírus megjelenése hozta igazán felszínre, hogy mennyire is fontos a levegő fertőtlenítése az élelmiszeripar területén is, kiemelten azon munkahelyeken. ahol nagyszámú munkás dolgozik egy légtérben. Cégünk többféle megoldást kínál azen probléma leküzdésére. A BKH6320821 típusú UVC- világítótest a munkahely természetes légáramlását kihasználva a levegő átáramlik a 254 nm hullámhosszúságú UVC fénycső hatósugarában és megtörténik a levegő fertőtlenítése. A BKH6320321 termékünk már nem a gravitációra hagyatkozik, hanem a beépített ventillátor biztosítja az intenzív légáramlást és így a hatékony légfertőtlenítést.
A BKH6320721 UVC armatúra nem rendelkezik árnyékolóval, így a levegő fertőtlenítése mellett az UVC-vel besugárzott felületeket is képes fertőtleníteni, ugyanakkor működése alatt emberek nem tartózkodhatnak a helyiségben. Amennyiben ezen lámpatesteket hűtőkamrákban, hűtőházakban alkalmazzuk, akkor az UVC sugárzás megakadályozza a bent tárolt termékek penészedését, csírátlanítja a levegőt. A bejárati ajtók nyitása és csukása vezérelheti a lámpatesteket, elkerülendő az emberre káros sugárzás.