Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

UV-C levegő fertőtlenítő berendezések

UV-C levegő fertőtlenítő berendezések

A vegyszerek nélkül történő, környezetbarát és valóban hatékony levegő fertőtlenítés egyik legjobb eszköze az UV-C.

Az UV-C sugarakról általában: Az UV-sugárzásról ma már közismert, hogy az emberi sejteket is károsítja, nem utolsósorban bőrrákot okozhat. Az ibolyántúli fényt ezért mindeddig emberek távollétében használták csírátlanításra: az iparban (például víztisztításhoz) vagy a kórházakban. A koronavírus elleni harcban most az az újdonság, hogy másképp és másmilyen sugárzást alkalmaznának. Több ország több kutatócsoportja azt javasolja, hogy a háromféle sugárzás közül az UV-C lenne alkalmas. Az A és a B változattól eltérően (a különbség a sugárzás frekvenciájában, illetve hullámhosszában van) ez nem jut el a Napból a Földre, mert a légkör kiszűri. Most került a kutatók látókörébe, hogy a 222 nanométeres hullámhossz környékén létezik olyan fajtája, amely az eddigi ismeretek szerint nem káros az ember egészségére. (Bővebben lásd: Fényes ötlet: az UV-C lehet a megoldás a koronavírus elnyelésére )

  UV-C sugárzás

UV-C levegő fertőtlenítő vagy ózongenerátor?

Melyik a jobb? Melyiket válasszam?

A fent említett eszközök levegő fertőtlenítő hatását (ami a végeredményt illeti) nem lehet, és nem is érdemes összehasonlítani. A fertőtlenítendő helyiség paraméterei alapján jól megválasztott berendezés – legyen az UV-C vagy ózongenerátor – esetén, mindkét eljárás tiszta, fertőtlenített levegőt eredményezhet. A különbség elsősorban a fertőtlenítési eljárásban van, mert amíg az ózongenerátorok használata közben, szigorúan tilos a művelettel azonos helyiségben tartózkodni, addig az UV-C légtisztítók semmilyen veszélyt nem jelentenek az élő szervezetekre, hiszen a fertőtlenítési folyamatok a berendezéseken belül mennek végbe – szemben az ózongenerátorokkal, amelyek „elárasztják” a szoba, iroda stb. belterét ózonnal, ami agresszív oxidációval károsít/pusztít el minden élőlényt. (Részleteket lásd: Ózongenerátor hatékony eszköz a koronavírus terjedése ellen)

UV-C levegő fertőtlenítő

A fentiekből jól látszik tehát, hogy a felhasználási terület, annak körülményei határozzák meg elsősorban, hogy ózongenerátorral vagy UV-C levegő fertőtlenítővel érdemesebb-e inkább környezetünk tiszta levegőjéről gondoskodni.

Ha folyamatos személyes jelenlét mellett van szükségünk a légfertőtlenítésre, egyértelműen az UV-C lesz a befutó. Ekkor már csak a fertőtlenítendő helyiség mérete, jellege fogja meghatározni a megfelelő készüléket. Otthonra, magáncélú felhasználásra, tökéletesen megfelelő lehet egy 20 m2 -es hatósugarú BKH6322521, ami egyedi formavilágával, jól illeszkedik bármelyik lakáshoz. Ha irodába, betegváróka – vagy más egészségügyi létesítménybe – keresünk megfelelő UV-C berendezést, a BKH6322621 vagy a BKH6322721 lehet a jó választás. Mindkét típus függeszthető kivitelű, letisztult megjelenésű berendezés. 50 és 65 m2 kapacitásukkal elegendő légmennyiséget tudnak megtisztítani, akár folyamatosan cserélődő felhasználói jelenlét mellett is.