A zsírfogó, zsírleválasztó jelentősége
abban áll, hogy használatával a csatornahálózatok elzsírosodását és eliszapolódását gátolhatjuk meg, (nagykonyhákban a mosogató után beépítve) – egy szakszerűen méretezett és beépített zsírfogó (zsírelválasztó) tartállyal.
A zsírfogók, zsírleválasztók a nagykonyhai lefolyóvezetékek nélkülözhetetlen és kötelező eszközei. Alkalmazásukról a HACCP, MSZ és DIN szabványok rendelkeznek. Beépítésük fontosságát igazolja, hogy zsírfogó tartály beépítése nélkül, engedélyt sem kaphat egy nagykonyha sem!
Zsífogó berendezés működési elve és feladata
Éttermekben, húsüzemekben, vágóhidakon a zsírfogó berendezés mint fázisszétválasztó berendezés szétválasztja a berendezésbe érkező zsírokat és szilárd anyagokat. A fázisszétválasztás során a szilárd szennyeződések leülepítése az első kamrában, az iszapfogóban megtörténik, majd a víznél könnyebb zsír és olajcseppek a flotáció hatására összegyűlnek a folyadék felszínén, amelyet a befolyó folyadék szennyezési mértékének függvényében el kell távolítani, mivel a zsírfogó kapacitása, tisztító képessége a tisztítástól kezdve folyamatosan csökken.
A zsírfogó méretezése, kiválasztása során a berendezés terhelését és ennek megfelelően a zsírfogó űrtartalmát méretezéssel kell meghatározni!
Ismerni kell a napi maximálisan képződő szennyvíz mennyiségét, a beömlő szennyvíz hőmérsékletét, a szennyvízben lévő zsírok átlagos mennyiségét és a szennyvízben lévő tisztítószerek mennyiségét.
A zsírfogót, zsírleválasztót minden takarítást követően fel kell tölteni tiszta vízzel!
Termékválasztékunk, de egyedi igények szerint is gyártunk zsírfogókat! >>