Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ivókút helyett ivócsap?

Ivókút helyett ivócsap?

Az ivócsapok létrejöttét a közterületi ivókutak hiánya hozta létre, egy nagyszerű ötlet amely ivásra alkalmassá teszi  a városokban számos helyen megtalálható tűzcsapokat.  A klímaváltozás hatására kialakuló extra hőmérsékletek következtében egyre többször és többet kell innunk, ugyanakkor ma már egyre többször halljuk, hogy szükséges elkerülni az a palackozott  vizek fogyasztását a keletkező műanyaghulladék okán. Ma már elérhetőek az élelmiszer biztos  (food safe) kulacsok, amelyeket ha magunkkal viszünk, kiürülés esetén az ivókutakból vagy ivócsapokból újratölthetőek, ezzel a lépéssel hozzájuthatunk a szükséges vízmennyiséghez és egyben a környezetünket is óvjuk.

 

Az ivókutak és ivócsapok összehasonlítása során azonban néhány dolgot érdemes végiggondolni gazdaságosság és élelmiszerbiztonsági szempontból is. Valóban az ivócsap telepítése, amennyiben a tűzcsap rendelkezésre áll, akkor az olcsóbb. Ugyanakkor a tűzcsap fém testét a nap erősen felmelegíti, normál esetben a tűzcsap belsejében nincs víz, így az ivócsap felszerelése előtt, alapos fertőtlenítésre van szükség. A tűzcsaptest felmelegedése jelentheti azt, hogy az ivócsapból a használó forró, ivásra alkalmatlan hőmérsékletű vizet kap, ahhoz, hogy inni tudjon, több liternyi vizet kell kiengednie, ez pedig viszonylag hosszú ideig tarthat, figyelembe véve az iváshoz szükséges vízátfolyási tényezőt és a víz elfolyatása természetesen nem környezetbarát tevékenység és nem is gazdaságos. Van még egy fontos figyelembe veendő tényező, az ivócsapokat viszonylag  ritkán használják, tehát a tűzcsap belsejében kialakulhat  egy viszonylag nagy mennyiségű pangó víz, a pangó víz, és ha a vízhőmérséklet 35-45 C⁰ tartományba esik, ez egy igen veszélyes szituáció.  A 35-45  C⁰ az a hőmérséklet tartomány amely a legionella baktérium  elszaporodásának optimális hőmérséklete, még egy fontos adat 20 C⁰ alatt nem szaporodik, de túlélnek.  Szóval csak óvatosan.

 

Az ivókutak esetében egészen más a helyzet, mert  az ivókút burkolat és a vizet az ivókút csaptelephez vezető flexibilis cső között, típustól függően elég nagy légrés van, amely már önmagában egyfajta szigetelést jelent. Ugyanakkor a flexibilis csőben kevés víz van és az is hőszigetelt. A megfelelő konstrukcióból adódóan a szomjazó járókelő, turista viszonylag könnyen hozzájuthat egy elfogadható hőmérsékletű, egészséges ivóvízhez, megtöltheti kulacsát. A nagy forróságban sem kell sok vizet kiengednie, így az ivókutak alkalmazása a szükségességén túl, gazdaságos és környezetbarát.